Tretman koji obećava uspešniju borbu sa dijabetesom tipa 1

Novi tretman koji trenutno prolazi klinička istraživanja, mogao bi da okonča potrebu za svakodnevnim ubrizgavanjem insulina, koja osobama sa dijabetesom otežava normalno funkcionisanje.

Ilustracija; Foto: pixabay.com
Ilustracija; Foto: pixabay.com

“Ovaj tretman bi mogao iz korena da promeni stvari”, kažu istraživači Univerziteta u Kaliforniji. “Možda ćemo moći da promenimo čak i tok bolesti”.
Oni su otkrili način da ljudi sa dijabetesom tipa 1 proizvode insulin i po godinu dana bez potrebe za dodatnim terapijama. Rezultati novog kliničkog istraživanja nisu pokazali bilo kakve neželjene efekte kod 14 ispitanika. Ipak, naučnici naglašavaju da je potrebno još ispitivanja.
Kada osoba ima dijabetes tipa 1, njen imuni sistem počinje da napada ćelije koje proizvode insulin. Međutim, novi tretman koristi takozane T-regulatorne imune ćelije za usporavanje napada imunog sistema na ćelije ključne za proizvodnju insulina, a pritom mu ne blokira borbu protiv infekcija.
Istraživači su pacijentima uzeli uzorak od oko pola litra krvi zajedno sa dva do četiri miliona T-regulatornih ćelija. Nakon što su povećali broj pomenutih ćelija za 1.500 odsto, vratili su krv u telo pacijenta.
Čak i godinu dana kasnije tretman je delovao, što uliva nadu da će uskoro moći da se koristi u borbi protiv dijabetesa tipa 1.

[B92, 28.11.2015.]