Doziranje bazalnog insulina

Za sve koji imaju nedoumice oko doziranja bazalnog insulina (Levemir, Lantus, Insulatard, Insuman Bazal ili Humulin N), prenosimo savete dr Miodraga Đorđevića:

Uvek se kreće manjom dozom, pa se povećava, a ne obrnuto. Pokušajte sa manjim brojem jedinica pa kotrolišite i povećavajte doze po potrebi.

Potreba noću za insulinom izazvana je hormonom rasta koji se izluči po zaspavljivanju i kortiozolom koji se izluči ujutro pred budjenje. Prozor kada se noću moze dogoditi hipo je oko 4 sata posle noćne doze (važno je i da noćna doza bude bez obroka da bi sve ovako predvidljivo bilo) i kasnije, tokom noći, kada je dat Insulatard glikemija do jutra polako raste, a kad se da Levemir uglavnom bude slična. Moguće je da ujutro bude hipo a tokom noći ne, ali je to jako retko i uglavnom je posledica noćnih obroka (koje pacijenti obično pokušavaju da sakriju od doktora 🙂

Noćne užine ne treba da budu običaj već izuzetak. Ko ima hipo treba da smanji dozu. Noćna doza i Insulatarda i Levemira treba da bude neposredno pre spavanja i bez obroka. Ko ima hipo noću odmah treba smanji dozu za 4 jedinice otprilike i ponavlja noćne glikemije kako

Whenever you may need writing assist you start out searching for reliable cheap essay writing service canada give us a call we are the best answer for pupils who want a mixture of perfect top quality newspaper and hospitable fees

bi video da li je dozu dovoljno smanjio.

Za slućajeve npr. noćnih izlazaka ili recimo Nove Godine kad se duže ostaje budan, to svako mora da proba pa da odredi sam, ali u principu, počinje se tako što se trećina doze koja bi inače bila noćna da kao četvrta doza bolus insulina (kratkodelujući), a ostale 2/3 daju pre spavanja bez obroka (kad god da se spava). To može biti i šema za vikend izlaske takodje. Kao što je recimo šema za one koji rade drugu smenu pa putuju dugo do kuće i gladni su, pa jedu i četvrti put, a vikendom i kad su prva smena ranije legnu pa daju 3 doze bolusa i noćni dugodelujući. Ali treba raditi glikemije 2-3 puta i videti koja je doza odgovarajuća.

Insulin je na žalost jos uvek lek od koga se mnogi boje i vrlo često daju ”savete za svaki slučaj” koji ometaju glikoregulaciju. Slažem se da postoje izuzeci (mada ja na više od 1000 bolesnika koji uzimaju noćnu dozu insulina nemam ni jedan) ali jako je važno da noćna doza insulina (ona koja se daje neposredno pre spavanja) bude takva da pokriva samo noćne potrebe izazvane hormonima, a ne i obroke.

Noćna potreba je uvek ista i kad se nadje dobra doza, trećina dana je regulisana. Obroci su različitog sastava i potreba za insulinom pre obroka moze varirati. Noćne potrebe ne variraju ako ih sami ne napravimo takvima dodajući obrok koji nije fiziološki. Užine su planirane da spreče hipoglikemiju koja se javlja zbog ”repa delovanja insulina Actrapid tipa”. Naime, Actrapid insulin deluje duže nego što traje priliv glukoze iz obroka, ali je užina obavezna obično samo pre podne. Mali broj osoba mora imati popodnevnu užinu a gotovo niko užinu posle večere. Obrok pre spavanja, zaostatak je nekih starih vremena i posledica nerazumevanja suštine glikoregulacije.

Napomena: saveti se odnose na odrasle osobe.