Karijes

KARIJES I DIJABETES

Karijes je oboljenje zuba koje zahvata čvrsta zubna tkiva. Izazivači su bakterije koje se nalaze u zubnom plaku (naslagama hrane), koji se najčešće nalazi između zuba, budući da su to površine teško dostupne za čišćenje.
Kiselina koja nastaje prilikom biohemijskih reakcija bakterija pričvršćenih na površini zuba razlaže gleđ i dentin, razarajući krunu zuba. Ukoliko napreduje dovoljno dugo, dopire do zubne pulpe (živca) i tada je potrebno lečenje zuba.

karijes molara karijes izmedju zuba

Sam način nastanka karijesa i njegov tok se bitno ne razlikuju kod osoba sa dijabetesom. Ono što je specifično za osobe sa dijabetesom, jeste da se karijes javlja češće kod loše regulisanog dijabetesa. Dva su razloga za to. Prvi razlog je, kao i kod osoba koje nemaju dijabetes, povećan unos ugljenih hidrata koji čine osnov za kisele reakcije bakterija u plaku. Ovo se može regulisati intenzivnijom oralnom higijenom, to jest češćim i detaljnim pranjem zuba i redovnom upotrebom dentalnog konca. Drugi razlog, koji je povezan sa dijabetesom, jeste da se kao komplikacija dijabetesa javlja poremećaj rada pljuvačnih žlezda i posledično smanjenje lučenja pljuvačke, što dovodi do smanjenog ispirajućeg dejstva pljuvačke. Suva usna duplja je pogodna za razvoj bakterija i iz tog razloga je povećana učestalost karijesa. Kao i kod ostalih oboljenja, potrebno je što ranije uočiti karijes, a jedini način jeste redovna poseta stomatologu. Kod kompromitovane funkcije pljuvačnih žlezda, takođe je potrebno konsultovati se sa stomatologom oko terapije suvih usta, jer pored karijesa, ovo stanje pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja i povreda sluzokože usne duplje.