Otvaranje Savetovališta za prevenciju dijabetesa u svim domovima zdravlja u 2014. godini

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembra, na Dijabetes Forumu održanom tog dana, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je ponovno uvođenje Savetovališta za prevenciju ove opake bolesti u domovima zdravlja u svim gradovima Srbije.

wdd2013 002mala

– Republička stručna komisija je operativno telo Ministarsva zdravlja koje sve sugestije i predloge prosleđuje ministru. Zato iako je ranije odlučeno da se savetovališta ukinu, procenili smo da su ona neophodna i da građani zaslužuju mesto gde mogu da se obrate za pomoć. U savetovalištima, koja će otvoriti 2014. godine, radiće se intervencije između terapija koje određuje odabrani lekar i bolnice. Posebno me raduje što su neki domovi zdravlja i pored odredbe o ukidanju savetovališta, nastavli sa ovom praksom – rekla je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Prof. dr Nebojša Lalić, predsednik Republičke stručne komisije za dijabetes istakao je da će se u savetovalištima lekari bazirati na prevenciju, dijagnostiku i lečenju šećerne bolesti što do sada nije ostvareno u punom obliku

– Posebno me raduje što je ministarka potvrdila da 2014. godine realizujemo promene u organizaciji u smislu uvođenja centara – savetovališta za dijabetes. Ona će biti funkcionalni oblik objedinjavanja i dopune zdravstene zaštite od šećerne bolesti – rekao je prof. dr Lalić.

Šećerna bolest je postala pandemija globalnih razmera, a statistika pokazuje da će do 2025. godine od ovog oboljenja patiti preko 380 miliona ljudi. U Srbiji oko 650.000 osoba boluje od dijabetesa, a pretpostavlja se da čak polovina od tog broja i ne zna da ima ovu bolest.

Iako brojnost srpske populacije opada, tokom prethodnih 20 godina broj dijagnostikovanih osoba sa dijabetesom se skoro udvostručio, a pretpostavlja se da će do 2030. godine taj broj dostići 730.000. Na osnovu Studije opterećenja bolestima u Srbiji, dijabetes se nalazi među vodećim uzrocima smrti, na visokom 6. mestu.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa svake godine, 14. novembra, obeležava se istovremeno u celom svetu u nameri da se poveća svest o šećernoj bolesti.

[blic.rs, 14.11.2013.]