Održana Prva redovna skupština Saveza udruženja pacijenata Srbije

clip_image002

22.11.2013. g., Dom omladine – U cilju unapređenja i ostvarivanja zagarantovanih prava svih kategorija pacijenata u Srbiji i stvaranje uslova za uklјučivanje predstavnika udruženja pacijenata u proces donošenja odluka u oblasti zdravstva, održana je prva redovna skupština Saveza udruženja pacijenata Srbije na kojoj su konstituisani svi organi Saveza i izabrano rukovodstvo.

skupstinaSUPS

U Savez se zvanično uključilo 20 udruženja koja zastupaju prava pacijenata čiji će zajednički cilj biti da se u narednom periodu većina udruženja pacijenata u Srbiji okupe u ovu krovnu organizaciju kako bi zajedničkim snagama štitili interese svih kategorija pacijenata. Takođe, cilj Saveza udruženja pacijenata Srbije je da u partnerskom odnosu sa svim akterima iz javnog i poslovnog sektora pomogne u rešavanju brojnih problema iz oblasti zdravstva.

Savez će u svom radu i delovanju imati sledeće zadatke: pribavlјaće podatke od svojih članica kako bi se omogućilo praćenje ostvarivanje prava i kvaliteta života pacijenata; davaće nadležnim organima predloge u vezi razmatranja pitanja u oblasti ostvarivanja zdravstvene zaštite pacijenata; razmatraće predloge zakona i drugih propisa kojima se uređuju pitanja od interesa za sve kategorije pacijenata; davaće predloge i mišlјenja nadležnim organima i pokretaće inicijative za izmene postojećih zakonskih odredbi i pravilnika; razmatraće i pokretati inicijative za unapređenje naučnog, kulturnog, sportskog i drugog stvaralaštva svih kategorija pacijenata i njihovog učešća u javnom i kulturnom životu.

Željko Ilić
Predsednik Saveza udruženja pacijenata Srbije