U Srbiji 670.000 stanovnika ima dijabetes

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti savremenog doba. Prema procenama Međunarodne federacije za dijabetes (International Diabetes Federation – IDF), 371 milion ljudi u svetu ima dijabetes. Broj obolelih u svetu ubrzano raste, a najveći porast broja obolelih očekuje se u zemljama u razvoju.

effect-of-childhood-obesity 

Na osnovu podataka IDF-a i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ – Registra za dijabetes, procenjuje se da u Srbiji 8,5% stanovnika (približno 670.000 osoba) ima dijabetes. Tip 2 dijabetesa, koji čini oko 95% obolelih od šećerne bolesti, u našoj zemlji u proseku se svake godine dijagnostikuje kod 16.000 osoba. Nešto češće se otkriva kod osoba ženskog pola, najčešće posle 40. godine života.

Tip 2 dijabetesa više nije toliko redak ni kod mlađih osoba, gojazne dece i adolescenata. Zbog blage simptomatologije, često godinama protiče neopaženo. To znači da veliki broj osoba sa dijabetesom ne zna da je oboleo, pa na svakog obolelog dolazi po jedna osoba koja ne zna da ima dijabetes. Otkriva se slučajno, kada su već prisutne komplikacije kao što su: bolesti srca i krvnih sudova, bolesti oka, bubrega i nervnog sistema. Ove komplikacije značajno utiču na kvalitet života obolelih i glavni su uzrok privremene ili trajne onesposobljenosti i prevremene smrti.

Prema podacima Registra za dijabetes u Srbiji, već u trenutku otkrivanja tipa 2 dijabetesa kod približno 1/3 bolesnika prisutna je jedna ili više kasnih komplikacija: angina pektoris, infarkt miokarda, moždani udar, dijabetesno stopalo, retinopatija, neuropatija ili nefropatija. Zbog velikog broja obolelih od dijabetesa u svetu i visoke učestalosti ozbiljnih komplikacija koje prate ovu bolest, dijabetes je jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema.

Svetski dan dijabetesa obeležava se 14. novembra u preko 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija, pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes i predstavlja svetsku kampanju koja za cilj ima skretanje pažnje na problem dijabetesa u svetu.

[B92, 14.11.2013.]