Svetski dan dijabetesa 2014: "Zdrava ishrana počinje doručkom"

Ove godine međunarodni slogan Svetskog dana dijabetesa želi da skrene pažnju na značaj zdravog doručka u prevenciji dijabetesa i njegovog tretmana kod osoba koje žive sa ovim stanjem.

Zvaničan poster na srpskom jeziku, možete preuzeti sa sajta IDF-a

poster wdd 2014

Aktivnosti povodom Svetskog dana dijabetesa 2014:

Aleksinac
EBERS Udruženje za zdravlje dijabetičara Aleksinac, organizuje punkt u Apoteci Aleksinac, vreme rada punkta bice od 11h do 13h

BeogradUdruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda "Plavi krug"

02.11. – „Plavi krug oko Ade“, treći maraton i trka podrške osobama sa dijabetesom. Start maratona je u 10h, a trke podrške u 12h kod bandžija na Adi Ciganliji.
14.11. od 10 do 16 h – akcije besplatnog merenja šećera u krvi i procene rizika za nastanak dijabetesa tipa 2 u Delta City-ju, Ušće Shopping Centru i IMMO Outlet centru. Posetioci punktova „Plavog kruga“ će, osim saveta vezanih za dijabetes, od aktivista dobiti i štampani materijal sa predlozima za zdravi doručak.

Više informacija na sajtu www.plavikrug.org i FB stranici PLAVI KRUG

U Beogradu će više znamenitosti, kao i svake godine, biti osvetljeno plavim reflektorima, kao što su: Palata Albanija, Hotel Moskva, Pobednik i Vojni muzej na Kalemegdanu, Avalski toranj, spomenik Dimitriju Tucoviću na Slaviji, Most na Adi, spomenik Knezu Mihailu na Trgu Republike, gejzir na Adi Ciganliji i drugi…

14.11. od 12 do 13h u Privrednoj komori Srbije održaće se svečani Forum o dijabetesu, sa učešćem eminentnih stručnjaka iz oblasti dijabetesa i predstavnicima Ministarstva zdravlja i Republičke stručne komisije za šećernu bolest.

NišEBERS Asocijacija, za zdravlje dijabetičara
13.11. – u večernjim časovima, svečana proslava podovodom 5 godina rada EBERS Asocijacije
14.11. – 12-14h – besplatna provera nivoa šećera u krvi i procene rizika za nastanak dijabetesa tipa 2 u TC „Forum“

Novi Sad – Udruženje za dečje stvaralaštvo „Aša i Ana“ uz podrškiu Dijabetološkog saveza Srbije
7, 8, i 9.11. – Održava se Međunarodni muzički festival za decu „Školjkice u plavom“, svečana sala NIS-a.

Prokuplje

EBERS Udruženje za zdravlje dijabetičara Prokuplje, organizuje punkt sa Preventivnim centrom i Domom zdravlja Prokuplje sa početkom od 10h do 12h u holu "Doma Zdravlja Prokuplje"

SuboticaUdruženje dijabetičara dece i omladine Subotice „Plavo srce 024“ za Svetski dan dijabetesa će održati predavanje u okviru koga će pustiti kratak film o Udruženju i rezime proteklih događaja. Planirano je da Gradska kuća ili Gradsko pozorište u Subotici budu osvetljeni plavom bojom toga dana.

Šabac
Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Šabac“ će 14.11. organizovati akciju besplatnog merenja šećera u krvi, u saradnji sa lekarima iz Doma zdravlja Šabac.

VranjeDruštvo za borbu protiv šećerne bolesti „Vranje“ će 14.11. će akciju provere nivoa šećera u krvi sprovesti u velikoj sali Skupštine grada Vranja.
Posle sprovedene akcije dr.Pešić će održati predavanje o značaju zdrave ishrane, a biće dostupno i nekoliko vrsta "zdravih" komada za probu.

Vrbas
Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi Vrbas“ će u subotu, 15.11. u saradnji sa Crvenim Krstom Vrbas, organizovati akciju merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i procene rizika za nastanak dijabetesa tip 2, kao i prigodno edukativno predavanje o dijabetesu.

ZaječarUdruženje za borbu protiv dijabetesa „Zaječar“
14.11. od 13.00h – Šetnja sa prijateljima na Popovoj plaži
Zaječar Diabetes Walk je tradicionana manifestacija podrške brizi za dijabetes i deo je međunarodne manifestacije Global Diabetes Walk (global page)

Povodom Svetskog dana dijabetesa planirane su prigodne aktivnosti i u Boru, PIrotu, Novom Pazaru i Smederevskoj Palanci.

Pratite nas na sajtu Dijabetološkog saveza Srbije www.diabeta.net, Tviteru (@DiabetesSerbia) i FB stranici Saveza