Otvoren Centar za osobe sa dijabetesom u Sremskoj Mitrovici

Novi Sad, 21. jun 2012. godine

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Atila Čengeri, na svečan način ozvaničio je danas početak rada prve specijalizovane prodavnice i informativno-edukativnog centra za dijabetičare i gojazne osobe u Sremskoj Mitrovici.

SM

U skladu sa prioritetima Vlade Vojvodine na stvaranju uslova za unapređivanje zdravlja stanovništva u našoj pokrajini, resorni sekretarijat podržava ovakve projekte, koji sa sobom nose i veliku odgovornost. Za ovaj projekat, koji je realizovan u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti Grada Sremske Mitrovice i lokalnom samoupravom,  Vlada Vojvodine izdvojila je 1,2 miliona dinara, saopštio je dr Čengeri, i podsetio da je ovakav projekat već realizovan na području grada Zrenjanina, a da slede Bačka Palanka i Kikinda za koje su namenjena budžetska sredstva u istoj visini. Sekretarijat je prepoznao značaj ovakve vrste pomoći stanovništvu i ideju da se na ovaj način deluje u čitavoj pokrajini. Obzirom da na teritoriji grada Sremska Mitrovica dijabetes ima oko 5000 građana, a isto toliko je onih koji se nalaze u preddijabetesnom stanju, što je 10 odsto stanovništva, dr Čengeri je istakao sledeće činjenice:

„Podrškom ovog projekta, Vlada Vojvodine omogućila je korisnicima da potrebne prehrambene proizvode i medicinska pomagala nabave po cenama koje su i do 20 odsto jeftinije, jer su oslobođeni poreza i marže. Dodatna prednost je što je u okviru ovog projekta predviđeno da uporedo posluje i edukativni centar, te će dijabetičari i kandidati moći da za svoju bolest,  u svakom trenutku, dobiju potreban savet, obave osnovne provere svog stanja i da se dalje edukuju. Ovo je ideja kojom će se u radu rukovoditi  i ostala ovakva mesta u pokrajini, a čija realizacija zavisi od ostvarivanja  dobre saradnja resornog sekretarijata, ovih udruženja i lokalne samouprave. Takođe, novi momenat za intenziviranje ovakvih aktivnosti na zaštiti pacijenata obolelih od dijabeta jeste i   funkcionisanje  modela zdravstvene zaštite ovih pacijenata kroz unapređivanje saradnje sa Savetovalištem za dijabetičare pri Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici. Zahvaljujući realizaciji ovog projekta, danas su zaposlena i tri nova lica u ovom sremskom gradu, a prednost je u tome što je reč o ličnostima koje se takođe suočavaju sa simptomima šećerne bolesti i najbolje osećaju probleme sa kojima se ovakvi bolesnici suočavaju".

sm1

Edukacija celokupnog stanovništva je jedan od najvažnijih momenata, saopštila je Ankica Jeftić  predsednica ovog društva koja se zahvalila na pokrajinskoj podršci za realizaciju ovog projekta, koji je Sremskoj Mitrovici više nego dobrodošao obzirom na  broj obolelih od ove bolesti.

sm2

Domaćin današnje svečanosti, gradonačelnik Branislav Nedimović istakao je da je cilj da u ovoj saradnji, koja je uspešno ostvarena, najviše dobije krajnji korisnik, u ovom slučaju pacijenti oboleli od dijabetesa. Ono što sledi kada je reč o ovom projektu jeste da se u narednih godinu dana oformi jedan zajednički centar u kojem će se naći sva udruženja iz Vojvodine, kako bi se na što bolji način prišlo građanima u rešavanju ovog problema.

[www.vojvodina.gov.rs, 21.06.2012.]