Statini produženo štite od infarkta

Čak 10 godina po završetku terapije "statinima" – lekovima protiv povišenog holesterola u krvi, pacijenti koji su ih uzimali osećaju zaštitno dejstvo od srčanih napada, bez povećane opasnosti od pojave raka, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u naučnom listu "Lanset".

Tokom istraživanja HPS (Heart Protection Study), koje je trajalo 11 godina, naučnici su pratili 20.536 pacijenata sa povećanom opasnošću od nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Jednoj grupi tih pacijenata davano je 40 miligrama "simvastatina" dnevno, dok je druga dobijala placebo (lažni lek), tokom više od pet godina.
Tokom tog perioda, kod grupe koja je primala "statine" zabeležen je pad nivoa lošeg holesterola, koji je bio praćen i smanjenjem za 23 odsto infarkta i drugih većih vaskularnih napada, u odnosu na grupu koja je dobijala placebo. Osim toga, među osobama pod terapijom "statinima" nije bio veći broj obolelih od raka ili drugih bolesti nego među onima koje su primale placebo.
Istraživanje je potom produženo šest godina bez obaveze uzimanja terapije. U tom periodu se pokazalo da se delotvornost "statina" ne smanjuje tokom vremena. Štaviše, među pacijentima iz "placebo" grupe koji su tokom tih šest godina svojevoljno odlučili da uzimanu statine registrovana je nešto veća opasnost od pojave kardiovaskularnih oboljenja nego kod onih koji su bili prod pravom terapijom.
To, kako smatraju autori istraživanja, pokazuje da terapiju treba što pre početi da bi bila delotvornija. Naučnici dodaju da se broj slučajeva raka među pacijentima koji su primali "statine" i onih pod placebom nije razlikovao nakon 11 godina, što je u suprotnosti s onim što se moglo pretpostaviti.

[tanjug.rs, 30.11.2011.]