Beograđani ocenjuju izabrane lekare sa četvorkom

Beograđani koji se leče u jednom od 16 domova zdravlja ili zavodima za zdravstvenu zaštitu studenata, radnika MUP-a i „Železnica Srbije” ocenili su rad svojih izabranih lekara – četvorkom.

Doktori sa Čukarice i Savskog venca ubedljivo vode na listi po broju pozitivnih kritika, za petama su im kolege iz DZ „Sopot”, dok su najlošije ocenjeni u DZ „Barajevo” i Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata.

U prošlogodišnjem ispitivanju zadovoljstva korisnika radom izabranih lekara učestvovalo je 12.355 korisnika, odnosno tri četvrtine onih koji su tog dana koristili usluge u ovom zdravstvenim ustanovama.

"Sledećeg ponedeljka počinje ovogodišnje istraživanje koje će u domovima zdravlja trajati jedan dan, dok će se u bolnicama sprovesti od 5. do 9. decembra. Istraživanje zadovoljstva zaposlenih biće obavljeno 12. decembra ", najavila je dr Katarina Vojvodić, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U odnosu na 2009. godinu kada je prvi put u anketiranju građana primenjen novi upitnik najveći porast zadovoljstva pacijenata radom izabranih lekara zabeležen je u domovima zdravlja „Zemun” i „Stari grad”, kao i u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnica Srbije”. Radom lazarevačkih, rakovičkih i doktora iz Barajeva pacijenti su bili manje zadovoljni nego pre dve godine.

"Najveći broj primedaba odnosio se na zakazivanje poseta lekaru, neispravnost ili nedostupnost telefonske centrale u popodnevnim satima", navodi se u istraživanju.

Korisnici usluga kritikovali su i dugo čekanje na pregled i pored zakazivanja termina posete, što su objašnjavali lošom organizacijom rada, nedostatkom osoblja ili prevelikim brojem pacijenata, navodeći da u tim okolnostima zakazivanje potpuno gubi smisao.

Sijaset zamerki zabeleženo je i na račun dugog čekanja na preglede u specijalističkoj službi.

Građani su se izjasnili i o radu medicinskih sestara, a najbolje ocene dobile su one koje rade u službama za zaštitu odraslih u domovima zdravlja „Novi Beograd” i „Sopot”.

Na ginekološkim odeljenjima najzadovoljnije su žene koje se leče u Barajevu, Grockoj i na Savskom vencu.

Najviše pažnje u lečenju dece, prema mišljenju građana, pokazale su pedijatrijske sestre u Barajevu, Sopotu i Zemunu, dok je dosta negativnih komentara stiglo na račun sestara koje rade u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata i u službi za zaštitu dece u domovima zdravlja „Mladenovac” i „Zvezdara”.

Čistom peticom ocenjen je rad stomatološkog odeljenja u Domu zdravlja „Rakovica”. Za petama mu je „Savski venac” sa 4,80, a tu je i DZ „Sopot” koji je ovenčan ocenom 4,67. Korisnici stomatoloških usluga na Zvezdari najmanje su zadovoljni uslugama.

U ispitivanju je navedeno i to da gotovo polovina korisnika nije upoznata sa tim da li zdravstvena ustanova ima svoju internet stranicu, svaki treći ne može da proceni da li dom zdravlja raspolaže sa dovoljno medicinske opreme, a svakom četvrtom nije

[politika.rs, 01.12.2011.]