Opština Pirot finansijski podržala dva projekta

Opština Pirot podržala je finansijski dva projekta lokalnog Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti.

Piše: Biljana Marinkov

pirot_20091011_1538502250

Prvi projekat "Škola za dijabetičare" podržava već tradicionalno nekoliko godina unazad, i on daje dobre rezultate. Projekat realizuje Udruženje dijabetičara u saradnji sa endokrinologom ili internistom, i rad se sprovodi u obliku radionica.

Projekat je koncipiran u ukupno 6 radionica i to:

1. Upoznavanje s obolelima od dijabetesa. Šta je to dijabetes?

2. Kontrola razmene materija. Komplikacije šećerne bolesti

3. Planiranje ishrane dijabetičara

4. Terapija insulinom

5. Hitna stanja u dijabetesu (hipoglikemija. Ketoacidoza)

6. Fizičko opterećenje kod šećerne bolesti

Nakon završene edukacije oboleli od šećerne bolesti bolje regulišu šećer, što rezultira sprečavanjem ili bar odlaganjem na duži period pojave komplikacija. Osobe dobro i dovoljno edukovane za potrebe pravilne samokontrole i vođenje dijabetesa uspešnije pomažu sebi, izbegavaju komplikacije i time ostvaruju kvalitetniji život.

Drugi projekat koji je opština Pirot podržala je u okviru realizacije Lokalnog plana akcije za decu. Projekat nosi naziv "ZDRAV ŽIVOT- ZDRAVO DETE" i podrazumeva radionice za učenike od I do IV razreda osnovnih škola.

Mladi dijabetičari, članovi udruženja dijabetičara će, kroz edukativna predavanja, radionice i prezentacije za učenike, upoznati decu sa pojmom dijabetesa, ulogom insulina, i sa time koliko njihove sadašnje navike, po pitanju ishrane i fizičke aktivnosti mogu uticati na njihovo zdravlje u budućnosti.

Dobra saradnja i razumevanje lokalne samouprave omogućavaju ostvarenje dugoročnih efekata svih projekata koje Udruženje realizuje, a samim tim daje pozitivne rezultate za širu lokalnu zajednicu. Sticanje dobrih navika građana koji redovno pohađaju predavanja bitno utiče na povećanje znanja iz oblasti zdravijeg stila života, što će obezbediti zdravije buduće generacije.