Insulin

Insulin je hormon koji proizvode ćelije grupisane u vidu ostrvaca u žlezdi gušterači. Oštećenje ovih ćelija nastaje iz vrlo različitih razloga, a za posledicu ima smanjenje ili potpuni prestanak stvaranja insulina. Ako insulina nema dovoljno, izostaje prerada šećera u krvi, pa dolazi do pojave šećerne bolesti. Jedini način njenog lečenja je u nadoknađivanju insulina ili podsticanju njegove proizvodnje uz ograničavanje unosa namirnica koje utiču na povećanje šećera u krvi (sve vrste slatkiša, hleba, testenina i dr.).

Sastav insulina je belančevinaste prirode, pa je ovo razlog da ne može da se uzima na usta, pošto bi ga razložile u crevima materije koje služe za varenje (enzimi ili fermenti), čime bi se izgubilo njegovo osnovno svojstvo delovanja – prerada šećera u organizmu. Tako je, za sada, najrasprostranjenija primena insulinskog lečenja putem injekcija. Međutim, postoji nekoliko savremenih dostignuća u primeni insulinske terapije na druge načine, o čemu ćete moći više da pročitate na ovim web stranicama.

Farmaceutska industrija u celom svetu priprema insulin u različitim oblicima za njegovu primenu. Najviše je korišćen kao sintetički, humani insulin (HM),  a poslednjih godina kao analog insulina.

Insulin se pakuje u različite forme – od bočica (flakona), preko karpula, do penova za jednokratnu upotrebu, najčešće u koncentracijama od 100 i.j. (insulinskih jedinica) po mililitru. Insulin se čuva na temperaturi od 2°C do 8°C, u frižideru, što dalje od pretinca za zamrzavanje. Nikako ga nemojte izlagati suncu, niti držati u kolima, odnosno u tzv. kaseti. Na svakom pakovanju insulina stoji datum proizvodnje i rok trajanja, ili datum do kada je lek upotrebljiv.

Dužina upotrebe insulina u lečenju šećerne bolesti je direktno zavisna od stanja funkcije gušterače dijabetičara.

Mogućnosti su najčešće sledeće:

  1. insulin se ne prozivodi u gušterači – oboleli mora da prima insulin trajno (doživotno)
  2. proizvodnja insulina je ograničena – oboleli ne mora da prima insulin sve dok se insulin stvara u organizmu
  3. proizvodnja insulina je ograničena, a prisutno je drugo oboljenje (infekcije, zapaljenja guše, pluća, mokraćnih puteva, žučne kesice, grip i dr.) – primanje insulina je obavezno, ali privremeno, pa čim se razlozi za pogoršanje šećerne bolesti otklone, osoba se ponovo vraća na lečenje koje je imala pre primanja insulina.

Postoji pogrešno mišljenje, uvreženo kod laika, da jednom započeto lečenje insulinom ne sme da se prekida, što je često razlog da se ono odbija kada je neophodno.

.

Leave a Reply