Dijabetološki savez Srbije domaćin mladima iz cele Evrope

Hotel Ub će od 07.07. do 13.07.2024. godine biti mesto gde će mlade osobe sa dijabetesom iz cele Evrope učestvovati na Youth Leadership Lab-u, programu za mlade lidere u dijabetesu, koji po 14. put organizuje Evropski ogranak Međunarodne dijabetes federacije (IDF Europe).

Velika je čast Dijabetološkog saveza Srbije, jedine organizacije u Srbiji priznate od strane Međunarodne dijabetes federacije, da bude koorganizator ovog događaja. Ove godine je Savez održao 11. po redu kamp Dijabetes lideri Srbije što pokazuje da Savez zaista brine o mladima i pruža im priliku da se uključe zagovaranje za bolji položaj osoba sa dijabetesom.

IDF Europe Program za mlade lidere datira još od 2011. godine i u početku je to bio kamp koji se organizovao tokom nedelju dana jula. Tokom godina Covida, poprimio je karakter virtuelne razmene kako bi se nastavilo sa edukacijom mladih, dok od 2022. godine ima hibridni karakter.

Program za mlade lidere se sastoji od internet sesija na kojima se mladi upoznaju i počinju da razrađuju svoje ideje, a to druženje se nastavlja uživo u nekoj od država Evrope koja ima svog predstavnika u Međunarodnoj dijabetes federaciji. Ideja kampa je da se mladi osnaže za zagovaranje u svetu dijabetesa, da se upoznaju, povežu, da podele iskustva i postanu članovi evropske zajednice osoba sa dijabetesom. Na ovaj način IDF Europe želi da pronađe mlade koje će uključiti u svoje buduće aktivnosti. Aktivnosti na kampu obuhvataju predavanja i interaktivne radionice, a fokus je i na brojnim sportskim aktivnostima koje učesnici imaju tokom trajanja kampa.

Dijabetološki savez Srbije je ponosan što ima svog predstavnika svake godine od samog osnivanja ovog programa. Mnogi od njih su ostali uključeni u omladinskim aktivnostima IDF Europe-a, pa čak postali i mentori i članovi organizacionog tima ovog kampa. Ponosni smo takođe što je zalaganje Saveza za angažovanje mladih na polju dijabetesa sa ciljem podizanja svesti o dijabetesu, boljoj edukaciji i poboljšanju položaja osoba sa dijabetesom u Srbiji prepoznato od strane Međunarodne dijabetes federacije, te je zato prihvaćena prijava Saveza da se ovogodišnji kamp održi u Srbiji.

Sam kamp okuplja 25 mladih ljudi iz cele Evrope sa preko 15 predavača koji će sa njima razgovarati o bitnim temama aktivizma i dijabetesa. Naša predstavnica ove godine će biti Bojana Jovanović, učesnica 10. jubilarnog kampa Dijabetes lideri Srbije koji je održan 2023. godine i jedna od osnivačica udruženja Diaverzuma iz Novog Sada, članice Dijabetološkog saveza Srbije.

“Velika mi je čast što imam priliku da predstavljam Srbiju na evropskom kampu za mlade lidere u dijabetesu. Drago mi je što smo ove godine mi domaćini, stoga, potrudiću se da našu zemlju predstavim u najboljem svetlu i podelim našu bogatu kulturu i iskustva sa dijabetesom. Smatram da je kamp izuzetna prilika za razmenu znanja i stvaranje novih prijateljstava. Verujem da ćemo svi zajedno učiniti korak napred u unapređenju života osoba sa dijabetesom. Hvala vam na prilici i radujem se svemu što ćemo zajedno postići” – kaže Bojana Jovanović

Ovaj kamp je još jedan dokaz kontinuiranog truda i zalaganja Dijabetološkog saveza Srbije za bolji položaj osoba sa dijabetesom u Srbiji koji se nastavlja.

Hvala Vam što nas podržavate i nastavite da pratite naše društvene mreže.