ŠTA JE DIJABETES? | DIJABETES TIP 1

ŠTA JE DIJABETES?

Dijabetes ili šećerna bolest (Diabetes mellitus) nastaje kao posledica smanjenog lučenja insulina iz pankreasa ili smanjene osetljivosti organa na delovanje insulina, zbog čega se nivo glukoze (šećera) u krvi povećava. Postoje dva osnovna oblika bolesti – dijabetes tip 1 i dijabetes tip 2.

Većina hrane koju jedemo procesom varenja se pretvara u jednostavnije supstance, a jedna od  osnovnih supstanci koja se dobija je glukoza (šećer). Pankreas proizvodi insulin, hormon čija je specifična funkcija regulacija nivoa šećera u krvi. Insulin služi za pretvaranje glukoze u oblik koji može da uđe u ćelije gde se daljim procesima pretvara u energiju za telo. Višak glukoze se pomoću insulina skladišti u mišićima i u jetri, ali ako insulina nema ili je prisutan u nedovoljno visokim nivoima, glukoza ne može ući u ćelije, zadržava se u krvi, povećava nivo šećera u krvi i tako izaziva šećernu bolest (dijabetes).

Dijabetes tip 1 je genetska autoimuna bolest koja se najčešće javlja u detinjstvu i mlađoj životnoj dobi (zato je ranije nazivan i juvenilnim). Nastaje zbog autoimunog uništavanja β-ćelija koje luče insulin u tzv. Langerhansovim ostrvima gušterače. Uzrok dijabetesa tip 1 je genetski (sklonost određuju geni iz sistema glavnih antigena tkivne tolerancije) stoga nije preventabilan niti je posledica „nezdravog“ načina života. Drugim rečima, pankreas osoba koje žive sa dijabetesom tip 1 ne proizvodi insulin ili ne proizvodi dovoljne količine insulina pa se nivoi glukoze u krvi moraju regulisati na druge načine. Osobe koje žive sa dijabetesom svakodnevno moraju regulisati glukozu u krvi, a oblici regulacije najčešće uključuju:

  • Praćenje nivoa glukoze u krvi
  • Redovno vežbanje i održavanje zdrave telesne težine
  • Posebna ishrana koja uključuje izbegavanje hrane bogate jednostavnim šećerima i hrane sa zasićenim masnim kiselinama
  • Obavezno svakodnevno uzimanje insulina

Za razliku od dijabetesa tip 1, dijabetes tip 2 je hronični poremećaj koji se pretežno javlja kod odraslih, ali se zbog sve češće gojaznosti počeo javljati i kod dece. Nastaje kao posledica smanjene osetljivosti organa i tela na insulin ili kada pankreas prestane proizvoditi dovoljno insulina. Svi uzroci nastanka dijabetesa tip 2 nisu poznati, ali neki od rizičnih faktora uključuju prekomernu telesnu težinu, nizak nivo fizičke aktivnosti, pušenje i porodična anamneza (genetske predispozicije). Za razliku od osoba sa dijabetesom tip 1, kod trećine osoba sa dijabetesom tip 2 nivoi glukoze u krvi se mogu regulisati uz dijetu i fizičku aktivnost bez uzimanja insulina, dok ostali često ne uzimaju insulin direktno, već lekove kojima se stimulše izlučivanje preostalog insulina ili lekove koji povećavaju osetljivost na insulin. Ipak to nije trajno rešenje, jer jednom kada se prirodne zalihe insulina u pankreasu iscrpe, potrebno ga je nadoknaditi. Regulacija glukoze u krvi za dijabetes tip 2 takođe uključuje doživotnu posvećenost i:

  • Praćenje nivoa glukoze u krvi
  • Zdravu ishranu
  • Redovnu fizičku aktivnost
  • Terapiju insulinom i drugim lekovima, u zavisnosti od  potreba organizma

DIJABETES TIP 1

Život sa dijabetesom tip 1 je kao konstantno balansiranje balona za vreme svih svakodnevnih aktivnosti. Sa dijabetesom tip 1 i svim njegovim izazovima svakodnevno živi 30.000 ljudi u Srbiji.

Održavanje  optimalnih nivoa  glukoze u krvi je svakodnevni izazov koji je nevidljiv osobama koje ne žive sa dijabetesom. Ova godina (2021.) označava stotu godišnjicu od otkrića insulina, prekretnicu u životu mnogih koji bez njega ne bi mogli živeti. Upravo zato želimo da razgovaramo o dijabetesu tip 1, bolesti koja je često nevidljiva, kako bismo razumeli koji su sve svakodnevni izazovi koje ona predstavlja.

Dijabetes tip 1 je hronična autoimuna bolest koja onemogućava pankreas da   proizvodi insulin. On obuhvata približno 5-10% osoba sa dijabetesom pa, iako ne postoji lek za dijabetes tip 1, uz svakodnevni unos insulina je moguće živeti normalan život. Insulin se u telo unosi na tri načina: injekcijom, insulinskim penom ili insulinskom pumpom. Od dijabetesa tip 1 najčešće obolevaju deca, ali ga je moguće razviti i kasnije tokom života.

Prvi pokazatelji simptoma dijabetesa tip 1 su povećana glad i žeđ, često mokrenje, osećaj umora, smanjenje telesne težine bez specifičnih razloga i zamućen vid. Simptomi dijabetesa tip 1 razvijaju se brzo, za nekoliko nedelja i meseci te, ako se na vreme ne krene sa insulinskom terapijom, posledice za osobu su teške. Može se razviti dijabetička ketoacidoza što može dovesti do smrti. Simptomi dijabetičke ketoacidoze su suva i „isprana“ koža, bol u stomaku, povraćanje, problemi sa disanjem, zbunjenost i gubitak koncentracije, kao i voćni miris u zadahu. Za sada ne znamo šta uzrokuje dijabetes tip 1, ali je moguće da je to posledica genetskih faktora, jer se može pojaviti nasledno u porodici. Dugoročno, osoba kojoj je dijagnostikovan dijabetes tip 1 ima veću mogućnost da razvije  komplikacije koje mogu uticati na kardiovaskularni sistem, nervni sistem, ali i druge sisteme u organizmu, zato su neki od njih opasni po život.