Obeležavanje Svetskog dana dijabetesa 2018.

Novembar se tradicionalno u svetu naziva mesecom svesti o dijabetesu, dok se 14. novembra obeležava Svetski dan dijabetesa. Na ovaj dan  rođen je Frederik Banting, kanadski naučnik koji je, zajedno sa Čarlsom Bestom, 1921. godine otkrio hormon insulin, za šta je kasnije dobio i Nobelovu nagradu. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana je “Porodica i dijabetes”, te su brojne aktivnosti koje se sprovode širom sveta povezane upravo sa ovom tematikom. U narednim redovima prenosimo aktivnosti koje su sprovela udruženja članice Dijabetološkog saveza Srbije u vezi sa ovom manifestacijom:

Udruženje EBERS iz Prokuplja organizovalo je besplatno merenje šećera u krvi na gradskom šetalištu.

Udruženje EBERS iz Vranja je proveravalo nivoe šećera u krvi u Gimnaziji “Bora Stanković” u Vranju.

Udruženje “EBERS 016” iz Vlasotinca organizovalo je na platou ispred gradske opštine proveru nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i razgovor sa lekarom.

Udruženje EBERS iz Niša pripremilo je tribinu na temu “Porodica i dijabetes” u Amfiteatru Doma zdravlja Niš, govornici su bili prof. dr Saša Živić, dr Čedomir Šargić i predstavnici udruženja osoba sa dijabetesom.

Udruženje iz Zaječara tradicionalno je učestvovalo u projektu Global Diabetes Walk, te je na zaječarskoj Popovoj plaži okupilo preko sto ljudi u zajedničkoj šetnji za dijabetes.

Udruženje Plavi krug iz Beograda proveravalo je nivo glikemije u krvi posetiocima šoping centara Ušće, Mercator i Delta City, dok je u Envoy hotelu u Beogradu bila održana panel diskusija “Porodica i dijabetes” na kojoj su govorili osobe sa dijabetesom i njihovi bližnji (partneri, roditelji, braća i sestre).

Udruženje Plavo Srce 021 iz Novog Sada organizovalo je I Dečiji kongres pod nazivom “Moj drug dijabetes” na kome su glavni predavači bila deca koja žive sa dijabetesom.

Udruženje Plavo srce 024 iz Subotice organizovalo je, pored proveravanja nivoa šećera u krvi i veliki humanitarni koncert “Za život sa manje bola”.

Udruženje Plavi Vrbas je proveravalo nivo šećera u krvi i “mobilno” savetovalište sa lekarom i farmaceutom.

Galerija događaja:

Udruženje EBERS iz Prokuplja
Udruženje EBERS iz Vranja
Udruženje EBERS iz Vlasotinca
Udruženje EBERS iz Niša
Udruženje iz Zaječara
Udruženje Plavi krug iz Beograda
Udruženje Plavo Srce 021 iz Novog Sada
Udruženje Plavo Srce 024 iz Subotice

 

Pored toga, Dijabetološki savez Srbije obezbedio je prisustvo u medijima (gostovanja na N1, PRVA, KOPERNIKUS, HAPPY), kao i bedževe “plavi krug” koji predstavlja simbol dijabetesa, za televizijske voditelje.

Na kraju, brojne zgrade širom zemlje tradicionalno su bile osvetljene plavom bojom – bojom dijabetesa, čime smo se priključili svetskoj akciji “uplavljivanja” gradova.