Siguran glas – glas za zdravlje

clip_image002

Pod sloganom “Siguran glas” Dijabetološki savez Srbije otpočinje kampanju sa ciljem podizanja svesti javnosti o mnogobrojnim problemima osoba sa dijabetesom, kojih u našoj zemlji ima preko 710.000.

Tokom trajanja kampanje “Siguran glas” biće organizovane različite medijske aktivnosti, skupovi, promo štandovi, javne tribine i druge akcije kako bi se građani informisali o uzrocima nastanka dijabetesa i vidovima lečenja ove bolesti, ali i kako bi se skrenula pažnja javnosti na višestruke probleme sa kojima se osobe sa dijabetesom suočavaju u našoj zemlji. U okviru akcije biće organizovano i besplatno merenje šećera u krvi, ali i prikupljanje potpisa podrške unapređenju položaja osoba sa dijabetesom u našoj zemlji.

Dijаbetes je peti vodeći uzrok umirаnjа u našoj zemlji, a svaki deseti građanin Srbije boluje od dijabetesa, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije. Osobe obolele od dijabetesa u Srbiji suočavaju se sa nedostatkom novih terapijskih opcija koje se primenjuju u evropskim zemljama, ali i zemljama okruženja, a koje značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih. Pored toga, izuzetno veliki problemi su nedostatak tračica za merenje šećera u krvi, kao i manjak pedijatrijskih endokrinologa za rad sa decom kod kojih je dijagnostikovano ovo stanje.

Procene su da u svetu od dijabetesa boluje oko 415 miliona radno sposobnog stanovništva i da će se u narednih 15 godina taj broj još značajno povećati, a dijabetes postati peti po redu uzročnik smrtnosti. Kako bi se povećala svest o ovoj bolesti na globalnom nivou, Svetska zdravstvena organizacija je Svetski dan zdravlja 7. april, kao i čitavu 2016. godinu posvetila borbi protiv dijabetesa.

Siguran glas je glas za zdravlje. Glasaj za zdravlje i podrži osobe sa dijabetesom.