Šta je aktuelno u Tip 1 dijabetesu? (ATTD2016)

Piše: Stela Prgomelja

U Milanu (Italija) je od 03.-06.02.2016.g. održan deveti po redu ATTD (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes) kongres, na kome se najviše govori o Tip 1 dijabetesu i novim tehnologijama u lečenju i samokontroli.

attd glavna2016 

Predstavljena su najnovija dostignuća u terapiji Tip 1 dijabetesa, kako u naporima da se on ipak nekako ublaži, tako i da se na što bolji način kontroliše. Generalni zaključak je da sva molekularna istraživanja i dosadašnja ispitivanja najviše rezultata daju na dečjoj i mlađoj populaciji. Istraživanja su delom sponzorisana od strane farmaceutske industrije, ali najvećim delom od američke asocijacije JDRF.

Kada je u pitanju transplantacija beta ćelija, sva ta terapija je na jako dugom štapu, mada ima napredaka. Dobre rezultate je pokazao Diabetes Research Institue iz Velike Britanije sa svojim "BioHub" projektom, sistemom implementiranja malog "rezervoara" sa beta ćelijama u trbušni predeo, odakle ćelije luče insulin po potrebi. Više o "BioHub"-u pogledajte na: http://www.diabetesresearch.org/biohub
Objavljene radove na ovu temu možete pogledati na: http://www.cellr4.org/article/category/diabetes

Automatizacija procesa kontrole dijabetesa – zatvoreni sistemi (Closed loop system)

Najviše interesovanja je bilo za zatvoreni (closed loop) sistem distribucije insulina i kontinualnog merenja glikemije u isto vreme, gde bi sama terapija tip 1 dijabetesa bila automatizovana. Napretke u ovoj oblasti prikazala je američka kompanija "Medtronic" sa insulinskom pumpom model 640G/670G, gde se hibridnu zatvoreni sistem ispituje godinama unazad i nije do sada pokazao nikakve kontraindikacije. Dok čitate ovaj tekst, u toku je ski kamp sa 16 tinejdžera, gde se ispituje održivost sistema pri najvećim fizičkim aktivnostima. Kako zatvoreni sistem funcioniše? Zamisao je da to sutra bude vrsta veštačkog pankreasa. Korisnik nosi insulinsku pumpu i Enlite senzor za 24-časovno merenje glikemije. Model pumpe 670G, uz pomoć aplikacije na smart uređaju, sam procenjuje kada i koliko treba dati insulina, kada smanjiti njegov dotok i kada stopirati pumpu kod najave hipoglikemije. Sve radi savršeno i na sve su mislili.
Modeli 640/670G imaju jednu ugrađenu bateriju (poput mobilnog telefona), a za standardnu promenu može se koristiti bilo koja AAA baterija, a ne samo Energizer, kako preporučuju.

medtronic2016

vestacki2016

Međutim, ni ostali proizvođači insulinskih pumpi ne zaostaju mnogo u ovoj oblasti. Primer je i "Animas Vibe" insulinska pumpa u kombinaciji sa sjajnim sistemom "Dexcom" za kontinualno merenje.

animas2016

Ili "Accu-Check" Combo sistem sa pametnim meračem glikemije.

acuckeck pumpa2016
aviva2016
Web linkovi za više informacija:
http://www.medtronic.com
http://www.animas.com
http://www.accu-chekinsulinpumps.com
http://www.dreamed-diabetes.com
 
Od ostalih proizvođača insulinskih pumpi prisutni su bili:
Ypsomed-ov "Omnipod", koji neće skoro u Srbiju, tek otvaraju češko i australijsko tržište http://www.ypsomed.co.uk, http://www.myomnipod.com

Fransucki "Cellnovo" sa mini-pumpom (patch pump) koja je kapaciteta 150 insulinskih jedinica i nakon toga se cela patrona, zajedno sa kateterom, baca. Ovakve mini-pumpe su više namenjene osobama sa tipom 2 dijabetesa. Više info na www.cellnovo.com

celnovo2016

Kontinualni 24-časovni merači glikemije

Kontinualni i, generalno, merači šećera u krvi su, naravno, bili najaktuelniji i najatraktivniji. Opšti trend je da se mogu povezati sa aplikacijama, mobilnim telefonima, smart uređajima, raznim cloud-ima (bazom podataka na internetu) i slično. Da se informacije mogu pregledati, analizirati, deliti sa lekarom ili s kim god je potrebno.

Trenutno je popularna nova verzija "Dexcom G5 Mobile" kontinualnog merača, koji se, osim što preko senzora očitava glikemije 24 časa, može povezati sa njihovim smart uređajem i aplikacijom. Aplikacija automatski prikazuje glikemije, trendove, predloge za doziranje, daje alarme za hipo i hiperglikemije. "Dexcom G5 Mobile" je odlično rešenje za roditelje, jer se i oni mogu povezati sa ovom aplikacijom i pratiti detetove glikemije kad god požele. Aplikacija nudi mesta za povezivanje 5 osoba. Dete mora biti starije od 2 godine. Sada se "Dexcom G5 Mobile" koristi u pojedinim zemljama Evrope. Još uvek ne razmišljaju o dolasku u naše krajeve/komšiluk, ali treba biti strpljiv.
Više informacija na: http://www.dexcom.com/global

dexcom2016

Abbott-ov "FreeStyle Libre" je postao prava revolucija. Uz pomoć senzora na nadlaktici, korisnik očitava nivo glikemije "skeniranjem" rezultata putem čitača koji liči na mobilni telefon. Nema bockanja. Dosadašnja iskustva pokazuju da nema skoro nikakve razlike u merenju šećera na ovaj način, u odnosu na standardna merenja. U početku je kompanija imala problem sa isporukom senozora (jedan traje 14 dana), ali su, završetkom nove fabrike, i ti problemi rešeni. Jedina zamerka je što nema alarme za velike poremećaje u glikemiji. Vodootporan je. Možete ga poručiti ako imate nekog u zemljama u kojim se prodaje (Italija, Nemačka, Velika Britanija, Francuska,Holandija, Španija, Švedska). Nedavno je dobio odobrenje za upotrebu kod dece iznad 4 godine starosti. Internet stranice su uglavnom zaštičene za surfanje iz naše zemlje. Na pitanje zašto diskriminišu pacijente na ovaj način, ograđuju se kompanijskim pravilima, zahtevima tržišta i sličnim izgovorima. Ako pročešljate Amazon ili E-bay, možda nađete zanimljive načine nabavke. Budite oprezni sa cenama, jer inače čitač košta 60-80EUR (u zavisnosti od zemlje), a jedan senzor oko 60EUR.
Više informacija o rezultatima: http://abbottnextfrontier.com/survey-results

libre2016

Nešto najnovije, što će ovih dana tek dobiti dozvolu za upotrebu od FDA (Američke administracije za hranu i lekove), je potkožni kontinualni senzor, koji traje 90 dana. U pitanju je "Eversense" sistem za kontinuirano praćenje glikemije, koji se postavlja u ambulanti. Napravi se mali, bezbolan rez ispod kože i senzor se implementira. Na njega se stavlja kutijica 5x5cm, debljine 1cm, koja očitava glikemiju i putem bluetooth-a šalje informaciju na smart uređaj. Kao što se postavlja, tako se nakon 90 dana i vadi. Potrebno ga je baždariri dva puta dnevno, što znači uneti vrednost glikemije merene iz krvi običnim glukometrom.
Više informacija: http://senseonics.com/product
eversense2016
senzorce

Nove generacije merača šećera u krvi

Roche-ov Accu-Chek je predstavio novu generaciju Aviva merača šećera u krvi, koji se povezuje i sa Accu-Chek pumpom i sa mobilnom aplikacijom istovremeno, šaljući sve podatke on-line u poseban program. Nije više potrebno voditi dnevnike i razmišljati koliku dozu treba dati, jer aplikacija nudi sva rešenja kada unesete potrebne parametre (visinu glikemije, ugljene hidrate, fiz. aktivnost i sl.). Čak i za korisnike koji ne nose pumpu. Podatke možete slati svom lekaru ili bilo kome ko je zainteresovan.
Više informacija:
https://www.accu-chek.co.uk/gb/products/metersystems/avivaexpert.html

smartaviva2016

Ascencia je predstavila novi model aparata "Contour Next Link", koji je malo veći od klasičnog USB uređaja. Novina je da se može povezati sa Medtronic insulinskom pumpom i preko njega dati Normal bolus. Rečeno im je da u Srbiji i dalje nude svoj stari model Contour TS, čija je tehnologija odavno zastarela, sa molbom da reaguju po pitanju tretmana osoba sa dijabetesom u našoj zemlji.
Više informacija: https://www.contournext.com/our-products/contour-next-products/contour-next-link-meter/
asencia2016

Dario – mali aparatić koji se povezuje sa vašim mobilnim telefonom. Veoma jednostavan za korišćenje i praćenje glikemija. Sadrži i bazu namirnica. Podaci se takođe putem aplikacije mogu čuvati on-line i deliti sa lekarom. Na žalost, ne razmišljaju o dolasku u Srbiju.
Više informacija: http://mydario.co.uk/
dario2016

A.Menarini je predstavio merač "GlucoMen Areo", koji takođe šalje podatke on-line. Više informacija; http://www.glucomen.co.uk/areo/

areo2016

Aplikacije

"PredictBGL" aplikacija može da se skine za smart uređaje. Na osnovu unetih parametara, možete proceniti koja će biti glikemija, bilo da ste na terapiji penom ili pumpom. Više informacija: http://predictbgl.com/

"DiaSend Personal" aplikacija povezuje uređaje koje korisnici koriste, a sa kojom je kompatibilna. To su Animas, Asante, Insulet, Tandem, Ypsomed, Abbott, Dexcom, Senseonics, B.Braun, Bayer, ForaCare, GlucoRx, i-SENS, LifeScan, Menarini, MedCore, Mylife, Nipro, Prodigy, Roche, Sanofi, Terumo. Ideja je da i korisnik i lekar imaju što bolji uvid u kretanje glikemija, kako bi se kontrola poboljšala na najbolji mogući način, a podaci ostali dostupni na internetu.
Više informacija: https://www.diasend.com/global/

Novi insulini

Novo Nordisk je predstavio svoje rezultate u istraživanju što bržeg kratkodelujućeg insulina, kako bi se uskladilo vreme početka varenja sa početkom delovanja ubrizgane doze. Takođe, njihov novi dugodelujuči insulin je "Tresiba", koji je registrovan u Srbiji i očekujemo skoru primenu u terapiji, kao i novu mešavinu "Ryzodeg 70/30".
Više informacija: http://www.novonordisk.com/

Sanofi Aventis je predstavio novi dugodelujući insulin "Toujeo" (Tužeo) koji se daje jednom dnevno. Novina je da sadrži 300i.j./ml, a ne kao do sada 100i.j./ml. U odnosu na Lantus, pokazao je još veću stabilnost u dejstvu. Kod nas je registrovan i očekujemo početak primene u budućnosti.
Više informacija: https://www.toujeo.com/

Utisci sa kongresa su da tehnologija iz dana u dan napreduje, da se proizvođači pomagala utrkuju i da je svet u tzv. "oblaku", odnosno da se wi-fi tehnologija sve više koristi za unapređenje kontrole dijabetesa.
Mi u Srbiji i dalje mučimo tešku muku, ne samo sa pomagalima, već i sa osnovama vođenja dobre samokontrole: redovno merenje glikemije, brojanje ugljenih hidrata i adekvatno doziranje insulina.