Otvoreno Savetovalište za dijabetes u Nišu

29. jula je otvoreno Savetovalište za dijabetes u Domu zdravlja u Nišu.

savetovaliste

Svečanom otvaranju prisustvovao je, ispred Dijabetološkog saveza Srbije, i Boban Milosavljević iz EBERS Asocijacije za zdravlje dijabetičara Niš.

lale i bobi

bobi tv

Pomoćnik ministra zdravlja Berislav Vekić najavio je da će do 14. novembra, Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, u domovima zdravlja širom zemlje biti otvoreno 20 takvih savetovališta.

savetovaliste1

Vekić je rekao da će se raditi na otvaranju Savetovališta za dijabetes, kako bi se stalo na put širenju "epidemije" dijabetesa. 

"Ta bolest poprima sve ozbiljnije razmere kako u svetu, tako i Srbiji. U našoj zemlji registrovano je 710.000 obolelih od dijabetesa, a svake godine od ove bolesti, ili komplikacija koje ona izaziva, umre oko 3.000 ljudi", rekao je Vekić. 
Prema Vekićevim rečima, kod velikog broja pacijenata u našoj zemlji dijabetes se otkrije tek kad izazove ozbiljne zdravstvene probleme, tako da će glavna uloga Savetovališta biti prevencija i rano otkrivanje obolelih. 

Predsednik Republičke stručne komisije za dijabetes Akademik prof. dr Nebojša Lalić rekao je da Savetovališta neće predstavljati zamenu za izabrane lekare, već će im pružati pomoć u lečenju dijabetesa.

U niškom Savetovalištu za dijabetes, kako je rečeno, pored lekara opšte prakse biće angažovani i dijetetičari, internisti i endokrinolozi.

 savetovaliste2

Pored pilot-projekata savetovališta u Čačku i na Savskom vencu u Beogradu, koji rade već izvesno vreme, ovo je prvo zvanično otvaranje savetovališta u Srbiji, koja su ukinuta odlukom Ministarstva zdravlja 2007. godine.

[Akter, Diabeta, 30.07.2015.]