Održan IDF svetski kongres o dijabetesu

Svetski dijabetes kongres, u organizaciji IDF-a, održan je ove godine u Vankuveru (Kanada) u periodu od 30. novembra do 4. decembra. U prelepom Vankuver kongresnom centru, okupilo se skoro 9.000 učesnika iz celog sveta. Dijabetološki savez Srbije predstavljali su akademik prof. dr Nebojša Lalić, dr Miodrag Đorđević, predsednik Saveza i Stela Prgomelja, potpredsednik Saveza.

idf global skupstina

Dva dana pre otvaranja kongresa, održane su dve Generalne skupštine, po jedna za svaki od regiona i jedna za ceo svet, na kome su izabrani novi ili reizabrani stari članovi rukovodstva. Funkciju predsednika IDF Global zvanično je preuzeo dr Šaukat Sadikot (Indija), a za region Evropa dr Šehnaz Karadeniz (Turska).

idf eu skupstina sala

nas troje idf eu skupstina 

Čast nam je i veliko zadovoljstvo što možemo saopštiti da je akademik prof. dr Nebojša Lalić izabran za člana Upravnog odbora IDF-a za region Evropa u naredne dve godine. Iako je rad Dijabetološkog saveza Srbije prepoznat i priznat u krugovima IDF EU, ovo će dodatno učvrstiti naše pozicije u dijabetesu i otvoriti mnoga vrata za dalju saradnju sa svetom.

lale idf eu skupstina

Program kongresa odvijao se u šest paralelnih sesija, što nije bilo lako pratiti, ukoliko ste želeli da čujete sve predavače.
U sesiji „Osnovna i klinička nauka“, govorilo se o najnovijim istaživanjima i kliničkim praksama u dijabetesu. Sesija „Dijabetes u urođeničkoj populaciji“ objašnjavala je najnovija istraživanja, nivo zdravstvene zaštite i razumevanje zdravstvenih potreba ove populacije.

convention center1

U sesiji „Edukacija i integrisana briga“ najvažnija su bila predavanja o tome kako osobe sa dijabetesom osposobiti da vode računa o svom zdravlju, osmisliti dobre programe edukacije i integrisati sve činioce brige za dijabetes, kako bi kvalitet života bio na što boljem nivou. Sesija „Globalni izazovi u zdravstvu“ otvorila je diskusije na mnoga pitanja vezana za život u 21. veku i pokušala da da smernice kako da ostale zemlje prevaziđu najvažnije izazove u ovoj oblasti.

convention center

Sesija „Život sa dijabetesom“ okupila je većinu osoba sa dijabetesom iz celog sveta, jer su na tim predavanjima mogle čuti ono što najbolje razumeju i razmeniti iskustva sa ostalima.U sesiji „Javno zdravlje i epidemiologija“ akcenat je bio na različitim modelima prevencije dijabetesa, kao najvažnije oblasti na globalnom nivou.

registracija

Osim predavanja, organizovana je i poster prezentacija stručnjaka iz različitih oblasti dijabetesa, kao i izložbeni prostor za predstavnike industrije i predstavnike udruženja osoba sa dijabetesom iz celog sveta, članica IDF-a.

sa skeledzijom 

Organizacija kongresa je bila na zavidnom nivou, a grad-domaćin, Vankuver, je prikazao sve svoje lepote i svu srdačnost i gostoprimljivost lokalnog stanovništva.

Naredni Svetski dijabetes kongres biće održan 2017. godine u Abu Dabiju (UAE).