Video: poseta predstavnice IDF Europe Odboru za zdravlje i porodicu

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, održanoj 25. maja, diskutovalo se o prevenciji dijabetesa.

gXf3iPZcXABJ-7SRUBtL3pGo6EARZPJlAOiOkWCVAIw (1)

Predstavnica Internacionalne dijabetološke federacije za region Evrope Mominat Omarova, govorila je na temu ”Ulaganje u prevenciju, ranu dijagnostiku i adekvatnu terapiju dijabetesa štedi državi i obolelima novac, a čuva život“.

Kompletan video pogledajte na sledećem linku:
https://www.youtube.com/watch?v=-tpFbLxEHzY


Iznoseći statističke rezultate koji svedoče o konstantnom porastu obolelih od dijabetesa, ali i stepenu smrtnosti koji uzrokuje ta bolest, Omarova je ukazala na značaj saradnje različitih sektora u prevenciji i borbi protiv dijabetesa. Ona je predstavila inicijativu IDF-a pod nazivom „Akciona mreža za dijabetes“ čiji je cilj da poslanike parlamenata aktivno uključi u rad te mreže, kroz obrazovanje radne grupe za dijabetes.

„Takva parlamentarna mreža povezala bi, ne samo region i Evropu, već ceo svet u borbi protiv dijabetesa, jer samo zajedno možemo da se suprotstavimo ovom cunamiju koji ne štedi živote“, naglasila je Omarova.
Predsednica Odbora za zdravlje i porodicu prof. dr Slavica Đukić Dejanović složila se da je prevencija osnov borbe sa jednom od najvećih bolesti današnjice i naglasila da parlamentarci i Odbor za zdravlje neće izostati u toj borbi:
„Parlamentarna mreža IDF-a je perspektiva kojoj ćemo se rado priključiti“, istakla je predsednica Odbora.

Prof. dr Đukić Dejanović istakla je da se dijabetes nalazi među pet vodećih uzroka smrti u većini zemalja u svetu, a prema procenama stručnjaka, najveći porast broja obolelih očekuje se u zemljama u razvoju, kojima pripada i naša zemlja. Dijabetes je među vodećim javno-zdravstvenim problemima, navela je predsednica Odbora, ali i istakla da ohrabruje činjenica da se primenom preventivnih mera, dobrom kontrolom bolesti i unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite, obolevanje i umiranje od dijabetesa može smanjiti.

„Zato je rad na preventivi, informisanju građana i obezbeđivanju uslova za efektivnu kontrolu dijabetesa, ključna stvar“, naglasila je prof. dr Đukić Dejanović. 

Sednicom je predsedavala predsednica Odbora, prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Delegaciju Dijabetološkog saveza Srbije činili su Stela Prgomelja, Tijana Milanović, Damjan Damnjanovič, Nebojša Bulatović i Jelena Ban, koja je i prevodila na skupu.