FDA odobrila srednju fazu istraživanja vakcine za reverziju tip1 dijabetesa

(Rojters, 08.06.2015., Boston)

Istraživači u dijabetesu se nadaju da skoro jedan vek stara vakcina za prevenciju tuberkuloze može preokrenuti proces nastanka tip 1 dijabetesa.

062311_Faustman_042.jpg 

FDA (Američka agencija za hranu i lekove) je odobrila nastavak istraživanja (srednju fazu testiranja) vakcine, koja se naziva  Bacillus Calmette-Guerin (BCG, tj. be-se-že), kod 150 odraslih osoba sa dužom dijagnozom tip 1 dijabetesa.

Odobrenje je objavljeno u nedelju, na 75. kongresu Američke dijabetološke asocijacije (ADA) od strane dr Deniz Faustman, direktorke Masačusets imunobiološke laboratorije Opšte bolnice u Bostonu i glavnog istraživača u ovoj studiji.

Prema podacima ADA-e, oko 5% (oko 3 miliona) osoba sa dijabetesom živi sa tipom 1 u Americi, oboljenjem koje nastaje kada imuni sistem napada i uništava beta ćelije pankreasa, koje proizvode insulin.

Dr Faustman je izjavila Rojters-u da BSG vakcina privremeno podiže nivo supstance koja se naziva "faktor nekroze", ili TNF, a povišeni nivoi TNF mogu eliminisati štetne T-ćelije u organizmu osobe sa tip 1 dijabetesom.

U manjem prethodnom probnom periodu, tim dr Faustman je pronašao da su dve BSG vakcine date u razmaku od 4 nedelje privremeno uništavale T-ćelije, koje prouzrokuju tip 1 dijabetesa. Kod pacijenata je takođe pronađen mali, privremeni povratak lučenja insulina.

Ovog leta ona i njene kolege će započeti širu petogodišnju fazu studije, koja uključuje pacijente od 18 do 60 godina starosti. Pacijenti će imati malu, ali zapaženu sekreciju insulina. Dobiće dve, ili BSG vakcine ili placebo injekcije u razmaku od 4 nedelje, a zatim po jednu injekciju u naredne četiri godine.

Ako se ovo istraživanje pokaže uspešnim, sledeći korak bi bila još šira studija sa većim brojem pacijenata.

"U ovoj fazi, pokazali smo statistički značajan odgovor na BSG vakcinu, ali cilj ovog istaživanja je da stvorimo dugotrajne uslove terapije", rekla je dr Faustman. "Radićemo ponovo sa osobama koje imaju dijagnozu tip 1 dijabetesa dugi niz godina. Ovo nije istraživanje za prevenciju dijabetesa, već za njegovo, nadamo se, izlečenje.”

BCG vakcina je prvi put kod ljudi korišćena 1921. godine protiv tuberkuloze. U poslednje vreme u USA se koristi za lečenje kancera bešike.

“To je lek sa besprekornom bezbednošću", kaže dr Faustman, navodeći da se na klinikama koristi već 90 godina.

Neki eksperti u dijabetesu su skeptični po pitanju reverzibilnosti tipa 1 dijabetesa i smatraju da će se pre doći do prevencije, nego do leka. Međutim, svi se nadaju da će ovo istraživanje konačno dati dobre rezultate.

Za studiju je obezbeđeno više od 19 miliona dolara, od potrebnih 25 miliona. Većina novca je donirana od strane Lacocca Fondacije, koja se bavi podrškom istraživanjima u tip 1 dijabetesu.

sp