Održan Treći edukativni kamp za osobe sa dijabetesom u Crnoj Gori

Bar, hotel “Sidro”, 4.-9.septembar 2014.godine

Piše: Anđela Pantelić

Treći edukativni kamp za osobe sa dijabetesom održan je u Baru i ove godine od 4. do 9. septembra, u organizaciji NVO “Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug” Bar, uz podršku Nacionalne komisije za dijabetes.

DSC00144

U Edukativnom kampu učestvovalo je oko 25 osoba sa dijabetesom iz Crne Gore i zemalja okruženja, kojima je obezbeđen besplatan smeštaj u hotelu “Sidro” i petodnevna edukacija kroz svakodnevne radionice otvorenog tipa.

Sa učesnicima Kampa na njihovoj edukaciji radilo je 10-tak internista -endokrinologa, kao i brojni specijalisti medicine, ginekolog, stomatolog, psiholog, neurolog, nefrolog i profesor fizičke kulture.

20140904_182956

“Prethodna dva Kampa potvrdila su opravdanost ovakvog vida edukacije osoba sa dijabetesom, tako da sa još većom energijom i posvećenošću organizujemo ovogodišnji, treći po redu kamp. Imamo podršku sve većeg broja lekara iz Crne Gore i zemalja okruženja, kao i Udruženja za borbu protiv dijabetesa, kao i povećano interesovanje osoba sa dijabetesom za učešće. Kampovi se održavaju da bi se podstakla uspešna borba protiv dijabetesa u cilju očuvanja zdravlja i kvalitetnijeg načina života s ovom bolešću”, rekla je osnivač “NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug”, dr Valentina Kalinić, internista endokrinolog.

Prema rečima doktorke, učesnici Kampa su pre svega punoletne mlade osobe sa dijabetom tip 1, koji su na intenzivnoj insulinskoj terapiji. Ove godine uz učesnike iz Crne Gore, u Kampu su boravile i osobe sa dijabetesom iz susednih zemalja, Srbije i Makedonije. Naši predstavnici ovogodišnjeg kampa bili su Boban Milosavljević iz Niša i Anđela Pantelić iz Beograda.

predstavnici 1

Kroz svakodnevne radionice, razmenili smo svoja iskustva, dobijali smo svakodnevno korisne savete o lakšem savladavanju bolesti, o zdravom načinu ishrane, neophodnoj fizičkoj aktivnosti, kao i samokontroli.
Na edukativnom kampu bili su gosti i prethodni učesnici Edukativnih kampova, osobe koje godinama žive sa dijabetesom, te su oni svojim primerima potvrdili kako se sa ovim stanjem može živeti kvalitetno bez ikakvih komplikacija.

20140904_182152

Tokom trajanja edukativnog Kampa osobe sa dijabetesom imale su mogućnost da se konsultuju sa lekarima iz Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja Bar, svakodnevno izmere nivo šećera u krvi, pritisak i telesnu težinu.

Takođe, tokom trajanja Edukativnog kampa realizovane su za sve učesnike Kampa različite zabavne, sportske aktivnosti kao i turistički obilasci kulturno – istorijskih znamenitosti Bara.

Izlet

predstavnici 2 bar
kamp bar