Srbija osvojila peto mesto na turniru "DiaEuro 2014"

Piše: Aleksandar Opačić

Dijabetes reprezentacija Srbije ove godine učestvovala je drugi put zaredom na Evropskom prvenstvu u malom fudbalu za osobe sa dijabetesom „DiaEuro2014“. Prvenstvo je održano u Mađarskoj, na jezeru Balaton – mesto Balatonfured, od 1-5. septembra. Na ovogodišnjem prvenstvu učestvovalo je 14. ekipa, iako je bilo predviđeno da bude 16, međutim reprezentacije Kipra i Kazahstana su otkazale učešće pred sam početak prvenstva.

FB_20140905_22_06_43_Saved_Picture 

Žrebom je odlučeno da će naša reprezentacija igrati u grupi C, zajedno sa Poljskom(nosioc grupe), Bugarskom i Uzbekistanom. S obzirom da je broj ekipa povećan sa 12 na 16 (14), tako je i satnica odigravanja utakmica bila mnogo zahtevnija za pojedine reprezentacije, među kojima i našu.
Već prvog dana, naša reprezentacija imala je dve utakmice u kratkom vremenskom razmaku. Prvu utakmicu protiv reprezentacije Bugarske odigrali su u jutarnjim časovima (10h), ta utakmica završena je rezultatom 1-1.
Moramo spomenuti da je naša reprezentacija od samog početka nametnula ritam, i bila bolja od reprezentacije Bugarske, ali iz jedne bezizlazne akcije Bugari su postigli pogodak i poveli sa 0-1. Naši momci uspeli su da u drugom delu utakmice izjednače na 1-1 ali nisu imali dovoljno koncentracije u samoj završnici da prelome utakmicu u svoju korist i pobede Bugare. Naši momci, bili su poprilično demoralisani nakon za nas ipak ne povoljnog rezultata 1-1, pogotovo što su svesni bili činjenice da im je pobeda lako izmakla i da su zaslužli pobedu. Ipak nisu imali previše vremena za preterano razmišljanje o utakmici sa Bugarima, jer ih je već od 15h čekala utakmica protiv Poljske reprezentacije. Dobra poznanica Poljska, na prethodnom prvenstvu zauzela je 4. mesto i prikazala jako dobru i organizovanu igru.

Nije počelo previše dobro za našu ekipu, već u 4. minutu postigli su autogol, i Poljska je povela sa 1-0, nakon toga naši momci nedovoljno koncentrisani i još uvek pod utiskom propusta protiv Bugara, primili su još 2 gola i na odmor se otišlo sa rezultatom 3-0 za Poljsku. Početak drugog poluvremena doneo je ohrabrenje ali i jedan od sigurno najlepših golova na ovogodišnjem prvenstvu, sa preko pola igrališta Aleksandar Ignjatović savladao je golmana Poljske reprezentacije i smanjio rezultat na 3-1. Međutim ispostavilo se na kraju da je to bilo jedino što je u tom trenutku naša reprezentacija mogla protiv ipak mnogo organizovanije i kvalitetnije Poljske.

FB_20140903_18_09_17_Saved_Picture

Nakon prvog dana takmičenja naša reprezentacija imala je 1 osvojen bod nakon 2 odigrane utakmice. Jedino što je u tim momentima preostalo našim momcima, jeste da se odmore i maksimalno koncentrišu na utakmicu protiv Uzbeksitana koja ih je očekivala sutradan u 16h. Kako nisu iskoristili priliku da pobede Bugarsku, a izgubili od Poljske, preostalo je da pobede Uzbekistan i da se nadaju povoljnom rezultatu u utakmicama koje su prethodile u našoj grupi, pre svega na utakmicu između Poljske i Bugarske. Tri sata popodne, počinje utakmica između Poljaka i Bugara. Za Bugare počinje utakmica odlično, na poluvremenu vode sa 1- 0. Međutim onda na scenu stupa kvalitet Poljaka, koji preokreću rezultat u svoju korist i pobeđuju sa 3-1. Stvar je jasna, Srbija i Bugarska prolazak u sledeću rundu traže protiv Uzbeksitana, jer odlučivaće očigledno gol razlika koja je identična pred utakmicu Srbije i Uzbekistana. Svako ko se bavio ili i dalje bavi sportom zna koliko je teško igrati pod pritiskom rezultata. Naši momci uspevaju da pobede Uzbekistan sa čak 6-1, mada i dalje ostaje žal za dosta propuštenih prilika i zbog toga što gol razlika nije veća nego je trenutno +3 za nas u odnosu na Bugarsku kojoj tek predstoji utakmica sa Uzbekistanom. Još jednom računica je jasna, Bugari ako hoće u narednu rundu takmičenja moraju da pobede sa više od 5 golova razlike. Međutim na put im staje, kako su naši momci to nazvali prijateljstvo između Uzbekistana i Srbije, pa tako igrači Uzbekistana u bukvalnom smislu ostavljaju srce na terenu kako bi izvukli što bolji rezultat i Srbija prošla dalje. Poluvreme Uzbekistan 2-0 Bugarska.

Još uvek mnogi igrači Srbije nisu svesni da Uzbekistan vodi na poluvremenu protiv Bugara i strepe još 20minuta do kraja utakmice. Srbija je prošla dalje kao drugoplasirana ekipa u grupi C, odmah iza Poljske. Utakmica između Uzbekistana i Bugarske završena je nerešenim rezultatom 2-2.

Veče je bilo rezervisano za proslavu plasmana u četvrtfinale. Naši momci zajedno sa prijateljima iz Uzbekistana, uz šampanjac i pesmu ’Uzbekistan je srce Srbije’ i uz povike ’Srbija je šampion’, poslata je i poruka šta je cilj prvenstva DiaEuro. Nažalost, mnogobrojne reprezentacije na prvenstvu su preozbiljno shvatile takmičenje, pa su se tako odvajali od ostalih, bili sami za sebe, i ne birajući sredstva jurišali ka pobedi.

Osnovni cilj prvenstva je ustvari upoznavanje, druženje, međusobna razmena iskustava, pokazati svetu da osobe sa dijabetesom mogu da se i profesionalno bave sportom ali pre svega dobra zabava. Ipak, neki su sve to zanemarili kako bi pobedili. Pa su tako pojedine reprezentacije imale određenu vrstu karantina, jer su već u 22h bili svi u svojim sobama, i nisu se družili sa ostalim igračima iz drugih reprezentacija kao što je bio slučaj sa našim momcima, koji su po dobrom starom srpskom običaju, bili zaduženi za dobru atmosferu i dobru zabavu.

Tako se vraćamo i na početak ovog pasusa, gde su naši momci proslavili uspeh sa prijateljima Uzbeksitana na zaprepašćenje mnogih, jer…oni nisu došli da se druže, već da pobede.

Da se razumemo, svi volimo da pobedimo ali ipak po koju cenu? Ovo prvenstvo ima za cilj da pošalje potpuno drugačiju poruku, nemojte da diskriminišete osobe sa dijabetesom. Svi zajedno smo jači.

Vraćamo se na prvenstvo, dok su naši momci slavili, što je složićete se bilo očekivano, njihovi protivnici Rumuni koji su jedna od reprezentacija koja je prvenstvo shvatila preozbiljno (nešto više o tome kasnije) bili su odavno u svojim sobama. Utakmica je zakazana bila za 9h ujturu. Iako je i dalje nejasno, zašto se tako rano igra utakmica, organizatori nisu imali pravi odgovor. Treba svakako napomenuti, da su Rumuni bili u grupi A, u kojoj je bilo 3 ekipe, zbog otkazivanje 2 reprezentacjie ranije pomenute. Tako su Rumuni odigrali utakmicu manje od naše reprezentacije i plus imali dan odmora, dok naši reprezentativci poprilično iscrpljeni nisu praktično imali vremena za odmor. Fizička nadmoć reprezentacije Rumunije bila je primetna od samog početka. Lako su Rumuni stizali do našeg gola, i praktično je samo bilo pitanje sa kojom razlikom će se utakmica završiti. Na kraju, možda i ne baš pravi odnos snaga kao što rezultat govori 8-0.

Ono što sam ostavio nedorečeno kada je reprezentacija Rumunije u pitanju, jeste da je pomenuta reprezentacija na prošlogodišnjem prvenstvu bila plasirana oko 10. mesta. Ove godine, pojavili su se sa potpuno drugačijim sastavom, među kojima je bilo igrača koji su izazivali veliku sumnju kod mnogobrojnih igrača različitih reprezenacija. Kako po igri, a još više po građi, jedan od Rumunskih reprezentativaca „upadao“ je u oči svima. Niko ga nije video niti da meri svoju glikemiju, niti da ubrizgava insulin. To je samo podgrejalo sumnje na izjavu, da jednostavno neke reprezentacije ne biraju sredstva da pobede. Na pitanje organizatora, ko kontroliše da li svaki igrač ima dijabetes, organizatori su ostali nemi.

InstagramCapture_f0855f57-64ad-48f1-9f0f-5ec2b1196ddbNo da ne bi bacili senku na Evropsko prvenstvo „DiaEuro2014“, organizacija je bila na dosta visokom nivou. Možemo slobodno da kažemo da su Mađari postavili određene kriterijume kada je organizacija u pitanju. Ono što je svakako za posebnu pohvalu, jeste timski duh, atmosfera i sjajno druženje kako između naših reprezentativaca tako i druženje sa drugarima iz drugih zemalja koji dele istu „muku“. Da ne zaboravim, Rumuni su novi šampioni, nakon što su u finalu pobedili Mađarsku, naše komšije Hrvati su u borbi za treće mesto pobedili Portugal, dok je naša reprezentacija na petom mestu. Svakako da možemo da budemo zadovoljni kako rezultatom, tako ipak moramo da budemo prezadovoljni kako su naši momci predstavili našu zemlju na prvenstvu. 

Na kraju samo da se još jednom zahvalimo svima koji su pomogli da se naša reprezentacija predstavi u što boljem svetlu!