Održan 8. Međunarodni kamp u Ohridu

Piše: Vuk Ekmedžić

Tradicionalni internacionalni kamp, osmi po redu, održan je na Ohridskom jezeru, u  periodu od 06.-11.VII 2014.

kamp

Uz  glavnu poruku kampa  "LIVING WELL – akcija, odgovornost, kontrola ", okupilo se preko 30 dece i  omladinaca iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i  Srbije.
Uz  komfor  hotela  "Metropol " i sjajan tim, na čelu sa tim liderom, dijabetologom iz Skoplja, dr Goranom Petrovskim, ovogodišnji kamp je zasigurno podigao nivo  edukacije i uopšte pogleda na dijabetes i mlade koji se bore s njim.

zore i tanjaSam program, cilj i uložena energija je prosto ‘primorala’ učesnike da iskoriste petodnevnu edukaciju na najbolji mogući način.
Osnivač i koordinator kampa je prof. Jordan Saveski, a medicinski tim je činio uigran sastav medicinskih sestara Tatjana Gjorgovski i Zore Dimoska.

Ogromnu podršku u vidu kreativnih radionica i  edukaciji o oralnoj higijeni pružila je stomatolog dr Ilijana Muratovska, a ovogodišnji kamp ne bi bio kompletan bez dr Marije  Živković i pomoći udruženja  protiv dijabetesa "Alegrija", Skoplje.

 

 ohrid2 radionica

Od početka, deca i omladinci su bili podeljeni u četiri takmičarske grupe, ali duh jedinstva svih grupa i celokupne ekipe mogao se primetiti na svakom koraku.
Radionice,edukativne prirode o dijabetesu, organizovane su svakodnevno u zasebnim prostorijama.

ohrid5ohrid9ohrid14 

Cilj je bio da učesnici dobiju sva potrebna znanja o brojanju ugljenih hidrata, doziranju insulina penom i  terapijom insuilinske pumpe, hipo-hiper glikemiji, trenutnim svetskim aktuelnostima u svetu dijabetesa, kao i međusobno razmenjivanje iskustava.
Lepota ovakve edukacije može se videti i na primeru aktivnog kuvanja, gde su  učesnici tokom pripreme svojih omiljenih poslastica sami određivali količinu UH za  svaki komad slatkiša. Fenomenalno!

kuvanje

Svaki trenutak letnjeg kampa je bio izuzetno dinamičan  i vrlo dobro organizovan i pripremljen.
Kao sastavni deo programa, buđenje smo započinjali fizičkom aktivnošću, a u ostatku dana imali smo pregršt nadmetanja u košarci, odbojci, fudbalu, igrama, kao što su ‘između dve vatre’ i naravno posetama bazenu i prelepom Ohridskom  jezeru.

ohrid7ohrid10    ohrid19ohrid6  ohrid21ohrid12  ohrid20
U večernjim aktivnostima, kreativnim radionicama, svi učesnici su imali određene zadatke koji su imali za cilj jedno: bolje međusobno upoznavanje, sticanje novih  intelektualno-društvenih veština i zasigurno prelepo druženje.

Sve vreme je medicinsko osoblje vršilo proveru nivoa šećera u krvi, pre svakog obroka i noću, svim  učesnicima, redovne vizite i posete sobama, kao i  obezbeđivanje užina, osvežavajućih napitaka i dodatne, praktične edukacije tokom celog dana.

ohrid15 ohrid16 ohrid
Uz osnovne ciljeve da mladi sa dijabetesom žive bolje, prošire svoje znanje i postignu što bolju glikoregulaciju, domaćini su se pobrinuli da ne zaostanemo ni sa kulturnim i istorijskim upoznavanjem ‘Balkanskog Jerusalima ‘.
Osim upoznavanja samog centra Ohrida, istorije grada i  kulturnog nasleđa,bili smo u prilici da vidimo i crkvu sv .Nikola kao i "Zaliv  kostiju ", u Nakolnoj Naselbi u mestu Peštani.

ohrid3 ohrid11
U završnoj, emotivno obojenoj večeri, održan je i "Kviz  znanja ", podeljene su diplome i uz pomoć nezavisnog  žirija – svečane degustacije ranije spremljenih  poslastica, zatvoren je još jedan dijabetes letnji kamp.
Iz Srbije ove godine je učestvovalo 3 omladinaca u uzrastu od 14 do 16 godina i jedan pratilac od 25 godina. Kamperi iz Srbije su došli iz Beograda, odnosno Gračanice.

ohrid8
Za učesnike iz Beograda, sem dobre volje i pozitivnih vibracija, kamp je bio potpuno besplatan, a troškove puta obezbedio je Dijabetološki savez Srbije.

Ovogodišnji  učesnici, uz Dijabetološki savez Srbije, iskreno se zahvaljuju na pozivu dr Gorana Petrovskog, kao i na toploj podršci celokupnog organizacionog tima koji je pomogao da podignemo sopstvenu svest, znanje o svom dijabetesu i steknemo neka nova prijateljstva.
"Kampovi su nešto što se ne zaboravlja već ostaje u srcu zauvek."

ohrid22

[Diabeta.net, 27.07.2014.]