„Nobel” za objašnjenje rada ćelija

Džejms Rotman, Rendi Šekman i Tomas Sidhof objasnili kako se na ćelijskom nivou odvija prenos materijala važan za funkcionisanje mozga, hormona i imunološkog sistema

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu ove godine je pripala Džejmsu Rotmanu, Rendiju Šekmanu i Tomasu Sidhofu, naučnicima koji su objasnili veliki transportni sistem u našim ćelijama, saopštio je juče Institut „Kalorinska” u Stokholmu.

Laureati su izabrani zbog otkrića da se na ćelijskom nivou odvija veoma precizan saobraćaj, to jest prenos ćelijskog materijala, što je važno za funkcionisanje mozga, hormona i imunog sistema. Nemac Sidhof i Amerikanci Rotman i Šekman su, kako je objasnio Nobelov komitet, rešili misteriju organizacije ovog transportnog sistema. Svaka ćelija je kao fabrika za proizvodnju i izvoz, s tim što ova fabrika u ljudskom organizmu proizvodi i dalje šalje poseban materijal, to jest molekule. Ovi molekuli se u okviru ćelije kreću u vidu malih paketa, vezikula. Ovogodišnji nobelovci su zadužili nauku time što su otkrili kako ćelija „pakuje” molekule i dalje ih prenosi, što je proces koji aktivira nerve i kontroliše hormone.

„Tri ’Nobelova’ laureata su otkrila molekularne principe koji upravljaju time kako se ovaj materijal isporučuje na pravo mesto u pravo vreme u ćeliji”, piše u saopštenju, objavljenom na sajtu Nobelovog komiteta.

Zahvaljujući istraživanjima trojice profesora, danas znamo da se vezikule ponašaju kao flota brodova koja prevozi „teret” na pravu lokaciju.

„Kroz svoja istraživanja Rotman, Šekman i Sidhof otkrili su izvanredno precizan sistem kontrole transporta i isporuke ćelijskog materijala. Bez ove precizne organizacije, ćelija bi upala u haos”, dodaje se u saopštenju.

Kada ovaj saobraćaj ne funkcioniše, javljaju se neurološke bolesti, dijabetes i poremećaj imunološkog sistema.


Džejms Rotman, Rendi Šekman i Tomas Sidhof (Foto Rojters)

Rendi Šekmen (65) je otkrio grupu gena neophodnu za pomenute procese u ljudskom telu. On je Amerikanac, završio je studije na Stenfordu, a danas je profesor na Berkliju. Džejms Rotman (63) je objasnio kako vezikule omogućavaju prolaz ćelijskog tereta. Završio je medicinu na Harvardu, a sada je profesor na Jejlu. Nemac Tomas Sidhof (58) je istražio preciznost sa kojom vezikule šalju materijal. Školovao se prvo u Nemačkoj, a onda i u SAD, gde je i ostao kao predavač na Stenfordu.

Oni će podeliti novčanu nagradu u vrednosti od 1,2 miliona dolara koja će im biti uručena 10. decembra na svečanoj ceremoniji u Stokholmu.

[politika.rs, 08.10.2013.]