Dijabetes lideri Srbije 2013.

Piše: Igor Crnjanski

Dijabetološki savez Srbije je organizovao, sad već tradicionalno, edukativni kamp za volontere sa dijabetesom pod nazivom: „Dijabetes lideri Srbije 2013.“ Kamp je održan u Gamzigradskoj banji u periodu od 11. do 16. juna.

clip_image002

Kamp je bio internacionalnog karaktera jer su u njemu, pored volontera iz cele Srbije, učestvovali i predstavnici iz Makedonije i Crne Gore. Učesnici koji su obučeni da pomognu obolelima od dijabetesa, svoje vidike proširili su aktivnim učešćem u zanimljivim i kreativnim radionicama i predavanjima o tome kako kontrolisati dijabetes, kako promeniti stilove života i širiti svest o neophodnoj fizičkoj aktivnosti i zdravoj ishrani, zatim brojanje ugljenih hidrata u namirnicama, obuka za medijski i javni nastup, značaj komunikacije i dr. Edukacija je sprovedena po planu Internacionalne dijabetološke federacije (IDF).

Direktor ovogodišnjeg kampa, kao budući mladi lider IDF- a, je bio Aleksandar Opačić, a program su prezentovali predavači: prim. dr sci Miodrag Đorđević, Stela Prgomelja, dr Jasna Stevanović, IDF Europe lider Tijana Milanović, Sunčica Mitić, Damjan Damnjanović i Boban Milosavljević.

clip_image004

clip_image006

Pet dana kampa je proletelo u pozitivnom raspoloženju i zajedničkom radu dvadeset petoro mladih lidera. Trećeg dana kampa je organizovana izložba fotografija: „Beograd i svet u plavom“ u Radul Begovom Konaku u centru Zaječara, koja je preneta iz Beograda. Na izložbi su bile prikazane fotografije građevina raznih svetskih metropola koje su osvetljene plavim svetlima na Svetski dan borbe protiv dijabetesa 14. novembar.

clip_image008

clip_image010

Četvrtog dana mladi lideri su obišli antičku rimsku carsku palatu Felix Romulijanu i prisustvovali forumu gde su im gosti iz Ministarstva zdravlja, Instituta Batut i zaječarske apoteke održali prezentaciju o preporukama za bezbedno odlaganje medicinskog otpada koji nastaje u lečenju dijabetesa. Nakon foruma održana je svečana večera i zabava u jednoj od kula carske palate.

clip_image012

clip_image014

Petog dana u toku prepodnevnih časova organizovana je promocija dijabetesa na gradskom trgu u Zaječaru, gde su gradjani mogli da provere nivo šećera u krvi, krvni pritisak i dobiju sve informacije kako lakše živeti sa dijabetesom.

clip_image016

clip_image018

Da su predavanja o zdravim stilovima života bila uspešna govori to da su se kamperi svakodnevno bavili raznim fizičkim aktivnostima i redovno odlazili na spa program.

clip_image020

Sudeći po komentarima svih učesnika, ovo je bio još jedan veoma uspešan kamp, jer pored druženja mladi lideri su svoj nivo znanja podigli na neki viši stepen, koji će u mnogome pomoći u podizanju svesti o usporavanju epidemije dijabetesa.

Vidimo se sledeće godine.