Drugi edukativni kamp u Crnoj Gori

Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom održaće se u Baru, od 5. do 10. oktobra, a okupiće oko 20-ak učesnika iz Crne Gore i zemalja okruženja, kojima je obezbeđen besplatan smeštaj i petodnevna edukacija kroz svakodnevne radionice.

bar

– Cilj nam je da na ovaj način podstaknemo uspešnu borbu protiv dijabetesa u cilju očuvanja zdravlja i kvalitetnijeg življenja s ovom bolešću. Pozivamo  osobe sa dijabetesom, prevashodno mlade sa tipom 1, preko 18 godina, koji su na intenzivnoj insulinskoj terapiji, da se prijave za učešće u Kampu, kazala je osnivač NVO "Plavi krug" Bar dr Valentina Kalinić, endokrinolog. Kamp će se realizovati u hotelu “Sidro”, a učesnicima je obezbjeđen smještaj na bazi punog pansiona. Broj učesnika je ograničen na 20 osoba, ali radionice su otvorenog tipa tako da ih mogu pratiti sve zainteresovane osobe sa dijabetesom, kao i članovi njihovih porodica.

Osobe sa dijabetesom koje su zaintersovane da učestvuju u radu Kampa mogu se javiti svojim endokrinolozima koji će kontaktirati NVO Plavi krug Bar. 

– Edukativna predavanja će realizovati lekari specijalisti – endokrinolozi, specijalisti higijene, nefrolozi, psiholozi, profesori fizičke kulture. Kroz svakodnevne radionice učesnici će moći da razmene iskustva, dobiju korisne savete o lakšem savladavanju bolesti, o zdravom načinu ishrane, neophodnoj fizičkoj aktivnosti, samokontroli…, kazala je dr Kalinić.

Prema rečima dr Kalinić, na edukativnom kampu biće gosti i pacijenti koji decenijama imaju dijabetes te će oni svojim primerima potvrditi kako se sa šećernom bolesti može kvalitetno živeti bez komplikacija.
Tokom trajanja edukativnog Kampa dijabetičari će imati mogućnost da se konsultuju sa lekarima Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja Bar.

Takođe, tokom trajanja edukativnog kampa biće realizivane zabavne, sportske aktivnosti i turistički obilasci kulturno – istorijskih znamenitosti barske opštine.
Prvi kamp za osobe sa dijabetesom u Crnoj Gori održan je prošle godine u Baru, u organizaciji NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug Bar, u okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa – 14.novembra.

Održavanje 2. Kampa za osobe sa dijabetesom omogućili su sponzori iz lučkog grada i farmaceutske kuće. Edukativni kamp u Baru ima podršku Nacionalne komisije za dijabetes.

[www.dijabetes.me, 21.09.2013.]