11. Kongres HSDU u Dubrovniku

Pišu: Isidora Živkov i Tijana Milanović

1

U periodu od 4. do 7. aprila 2013. organizovan je 11. kongres osoba sa dijabetesom Republike Hrvatske u Dubrovniku. Na kongresu je učestvovalo više od šesto osoba, članova hrvatskih udruženja, medicinskog osoblja, kao i gosti iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske,Srbije… Kao predstavnici Dijabetološkog saveza Srbije na ovom kogresu su prisustvovale Tijana Milanović i Isidora Živkov. Pored redovnih predavanja, radionica, sportskih susreta organizovani su i susreti mladih.

Prvo veče je održana izborna skupština Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU) gde je za predsednika izabran mr. Davor Bučević, prof., kao i novi Izvrši i Nadzorni odbor. Isto veče je bilo okupljanje mladih, međusobno upoznavanje i predstavljanje najvrednijih volontera u protekle dve godine.

2

Narednog dana je i svečano otvoren kongres. Davor Bučević je uz prisustvo gradonačelnika Dubrovnika Andru Vlahušića, inače endokrinologa, pozdravio čitav skup i poželeo uspešan rad svima. Zatim su počela predavanja u punoj kongresnoj dvorani, gde su neke od tema bile Dijabetes u Hrvatskoj, dobra prevencija i efikasna terapija, medicinska briga u bolnicama i dijabetološkim centrima, a pored medicinskih tema slušali smo i o menadžmentu i marketingu udruženja.

wetwqt
7  8  awrf  q   hyt  t

Pored predavanja, učesnici kongresa su imali prilike da posete štandove na kojima su izlagani preparati, kao i noviji i zanimljivi proizvodi koji se koriste u lečenju dijabetesa. Na štandu Bauerfeinda je dobijena korisna informacija, a to je da je proizvod Daily Dose registrovan na području Republike Srbije, a da je Timesulin u postupku registracije. Zanimljiva je i činjenica koliko su preparati od biljke Stevia zastupljeni na hrvatskom tržištu, a koliko su neadekvatno pozicionirani u Srbiji.

34  times m

Vreme je bilo sunčano i toplo, tako da su se popodne drugoga dana održale već tradicionalne sportske igre, na kojima su se učesnici takmičili u plivanju, košarci, malom fudbalu, šahu, pikadu itd. Sve se odigralo uz puno smeha, sportskog duha i odlične atmosfere, a oni najbolji su odneli i pehare u svoja udruženja.

9

S obzirom na tradiciju maskiranja u Dubrovniku, još iz vremena Dubrovačke Republike, lokalni suorganizatori, dijabetičke udruge iz Grada Dubrovnika organizovali su Maškare. Bilo je tu veoma kreativnih maskiranja, a pojedina udruženja su napravila svoje grupne maske. Najbolje tri maske su i nagrađene simboličnim poklonima.

gz

Trećeg dana održana su predavanja u dve grupe za koja se tražilo mesto više, posebno za predavanja u sklopu susreta mladih. Posebnu pažnju nam je privuklo odlično predavanje doc. dr. sc. Ivane Unić Šabašov, doktorke KBC Split, na temu „Procena i zbrinjavanje hipoglikemije kod dece i adolescenata sa dijabetesom“.
werkjjhyu

Nakon predavanja i ručka organizovan je grupni obilazak Dubrovnika uz stručne vodiče. Razgledanje grada je započeto iz stare gradske luke koja se nalazi nadomak „nulte tačke“, tj. centra starog grada. Prolaskom kroz glavi gradski trg Pojana Luža organizovan je i obilazak Kneževog dvora, a ispričana je priča o svakoj znamenitosti toga dela poput Dubrovačkog gradskog zvonika, Male Onofrijeve česme, Crkve svetog Vlaha, itd.

bhjyftgvdfr IMG_0070

Na kraju zanimljivog dana prisustvovali smo svečanoj večeri, koja je organizovana za sve učesnike kongresa. Tom prilikom su svečani skup pozdravili gosti iz BiH (Radislav Božičković), Makedonije (Tatjana Gjorgovski) i Srbije (Tijana Milanović).
pozdravcd

Poslednje jutro je bilo posvećeno predavanjima o sportu i važnosti fizičke aktivnost, gde smo pored izuzetnih predavanja imali i praktičnu vežbu u vidu Zumbe. Odličan motivator dece i omladine Nenad Šimunko predstavio je svoju priču o tome kako mu je sport promenio život. Na kraju je Tomislav Ciković predstavio HSDU- ov projekat DiaEuro 2013, koji će se ove godine održati u Zadru. U pitanju je prvenstvo u malom fudbalu na kojem između ostlih učestvuje i ekipa iz Srbije.
mkjgyg

Ovom prilikom bismo želeli da se zahvalimo HSDU na gostoprimstvu i sjajnom kongresu. Nadamo se da će nam učiniti tu čast i prisustvovati našim narednim kampovima, kao što su i obećali.

Isidora Živkov i Tijana Milanović