Voće i povrće smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2

Ishrana bogata raznovrsnim voćem i povrćem smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa tipa dva.

Osobe koje jedu dosta voća i povrća mogle bi da budu pod nešto manjim rizikom obolevanja od dijabetesa tipa 2, nego one koje konzumiraju male količine tih namirnica, utvrdio je tim britanskih stručnjaka s Instituta za metaboličku nauku u Kembridžu.

Rizik od dijabetesa takođe je manji kod onih koji jedu raznovrsnije voće i povrće (bez obzira na količinu), nego kod osoba čija je ishrana u ovom segmentu monotona, prenela je novinska agencija Rojters.

Studijom su bile obuhvaćene 3.704 osobe, starosti od 40 do 79 godina, od kojih su 653 obolele od dijabetesa 2 tokom 11 godina.

Među trećinom ispitanika koji su konzumirali najviše voća i povrća (oko šest porcija dnevno), od šećerne bolesti je tokom 11 godina obolelo 16 odsto, a među onima koji su konzumirali najmanje (oko dve porcije) oboleo je 21 odsto ispitanika.

Pod porcijom se podrazumeva pola šolje kuvanog povrća ili sveža voćka srednje veličine.

Raznovrsnost unosa voća i povrća možda ima još veću zaštitnu ulogu nego količina, utvrdio je kembridžski tim.

Naime, ispitanici koji su nedeljno konzumirali najmanje 16 vrsta voća i povrća su bili pod čak 40 odsto manjim rizikom da obole od dijabetesa 2, od onih koji su jeli samo osam vrsta voća i povrća.

To se objašnjava činjenicom da se sa raznovrsnošću unosa voća i povrća obezbeđuje širok spektar hranljivih materija – ne samo vitamina i minerala, nego i biljnih vlakana i materija pod nazivom fitohemikalije.

Za fitohemikalije se veruje da štite ćelije od oštećenja koja mogu da dovedu do razvoja hronične bolesti.

[Tanjug, 30.04.2012.]