Niš: Gorčina šećerne bolesti (video)

Od dijabetesa u Srbiji boluje više od 600 hiljada ljudi, a čak polovina i ne zna za svoju bolest, procene su Dijabetološkog saveza. Lekari kažu da broj obolelih stalno raste i procenjuju da će ovim tempom do 2030. godine svaki deseti stanovnik Srbije patiti od šećerne bolesti.

Merenje nivoa šećera u krvi

Nišlije su u Tržnom centru "Forum" danas besplatno mogle da provere nivo šećera u krvi.

"Ne bolujem od dijabetesa, došla sam samo da proverim koliki mi je šećer", kaže nišlijka Olivera Mitrović.

Od svega dvadesetak onih koji su prekontrolisali šećer za sat vremena, jedna osoba otkrila je da boluje od dijabetesa, a jednom pacijentu ustanovljena je neadekvatna terapija, kažu organizatori.

"Oko 360 hiljada ljudi u Srbiji boluje od ove bolesti, a od toga svaki drugi nije svetan da je bolestan", navodi dr. Miodrag Đorđević, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Neznanje nije jedini problem. U niškoj asocijaciji dijabetičara “EBERS” izračunali su da put pacijenata kroz oadministraciju, od lekara opšte prakse, kliničkog centra, Fonda za zdravstveno osiguranje do apoteke i insulina, traje 4 dana svakog meseca.

"Često se dešava da se u šetnji kroz administraciju pogrešno upeše neki podatak ili se dogodi neka druga nepravilnost i onda pacijent mora sve ponovo da prođe.", ističe Boban Milosavljević iz organizacije EBERS.

Dijabetes oštećuje krvne sudove, a to kasnije izaziva razne zdravstvene tegobe, kaže dr. Milica Pešić, direktorka Klinike za endokrinologiju niškog Kliničkog centra:"To kasnije može da dovede do infarkta miokarda, slepila ili otkazivanja bubrega."

Gojaznost i visok krvni pritisak su najveći faktori rizika za nastajanje od dijabetesa. Istraživanja kažu da je za prethodne dve godine broj obolelih od šećerne bolesti u svetu porastao sa 150 na čak 366 miliona ljudi.

[RTV5, 21.06.2012.]