Međunarodni dijabetes kamp Ohrid 2012

Piše: Jovana Živić, učesnica kampa iz Zaječara

ohrid za sajt grupna

Ove godine je organizovan šesti po redu letnji kamp u Ohridu od 20.-26. jula 2012.godine. Na kampu je učestvovalo preko tridesetoro dece iz Makedonije, Srbije, Crne Gore i po prvi put iz Hrvatske.

Cilj kampa je edukovanje mladih kako živeti normalno sa dijabetesom, kao i bolja regulacija glikemija. Osnivač i koordinator kampa je prof. dr Jordan Saveski. Tim lider je dr Goran Petrovski, dijabetolog iz Skoplja. Medicinski tim su činile dr Iskra Bitovska, dr Biljana Jovanova i medicinske sestre Tatjana Gorgovski i Zore Dimoska.

Tokom svečanog otvaranja i pozdravnih reči prof. Saveskog i dr Petrovskog, gosti iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, kao i domaćini iz Makedonije, su pojedinačno predstavili udruženja i dijabetes u svojim zemljama. U nastavku programa, Stela Prgomelja je govorila o tome kako se dijabetes tretirao pre 30 i više godina, jer je dijagnostikovana daleke 1976. godine.

 ana nasistefan 425064_10151124859913035_1288798068_n

I ove kao i prošle godine bila je organizovana vožnja bicikala po ohridskoj rivijeri, u kojoj su kamperi mogli da steknu uvid u svoju fizičku sposobnost kao i kako da regulišu glikemiju tokom većih aktivnosti.

clip_image008

Tokom kampa program je bio u skladu sa načinom života mladih. Obuhvatao je svakodnevnu fizičku aktivnost, odbojku, vaterpolo, vežbe oblikovanja, a ove godine su se tu našli i treninzi džudoa.

clip_image010

Od samog početka kampa učesnici su bili podeljeni u dve grupe, i tokom celog kampa su se nadmetali u igrama znanja kao i sportskim igrama.

clip_image012

Kao način upoznavanja svake večeri su organizovane tim bilding radionice, koje je vodila Ilijana Petrovska, u kojima su kamperi razmenjivali svoja iskustva, savete i medjusobno se upoznavali.

U radionicama koje su bile organizovane svakog dana, govorilo se o brojanju ugljenih hidrata, hipo i hiper glikemiji kao i doziranju insulina penom i terapijom insulinskom pumpom. Osim što su učesnici mogli da se edukuju o ugljenim hidratima, takodje su svoje znanje mogli i da primene i u kuvanju koje je bilo takmičarskog karaktera.

clip_image006

Tokom trajanja kampa medicinsko osoblje je vršilo proveru glikemije pre svakog obroka i u toku noći, obezbeđivanje užina i napitaka, a dodatna edukacija je sprovođena kad god je bila potrebna.

clip_image014

Takodje je i stomatolog dr Ilijana Muratovska, vršila zubne preglede učesnicima i edukovala ih kako pravilno da sprovode oralnu higijenu.

Kamp je osim svog edukativnog karaktera bio posvećen i upoznavanju Makedonije i njenih znamentosti. Organizovan je izlet brodom do Svetog Nauma, poseta Nakolnoj Naselbi u Peštanima staroj preko 2000 godina, kao i obilazak Ohrida i njegovog kulturnog nasleđa.

Boravak na kampu je potpuno besplatan za svu decu, osim puta. Za učesnike iz Srbije troškove puta pokrio je Dijabetološki savez Srbije. Ove godine je iz Srbije učestvovalo troje omladinaca od 17 do 19 godina iz Beograda i Zaječara.

naši mladi ohrid

Na završnoj večeri održan je Talent i Fashion Show, podeljeni su sertifikati za učesnike i najbolje pojedince koji su se istakli tokom kampa. Svoju knjigu "Not Dead Yet" Phil Southerland, koji je bio sprečen da dođe, je poklonio upravo njima.

makro ana diploma

Zahvaljujemo se i ovom prilikom dr Goranu Petrovskom i celom timu što su i ove godine naši mladi učestvovali na još jednom sjajnom kampu i stekli nova znanja i nove prijatelje.

clip_image018

Više fotografija sa kampa možete videti na našoj FB stranici Diabetes Serbia.