Dijabetes utiče na nagle promene raspoloženja

Osobe koje pate od dijabetesa tipa 1 ili 2 doživljavaju nagle promene u nivoima šećera u krvi koje uzrokuju promene raspoloženja, čime se narušava kvalitet života.

Depresija se već duže vreme povezuje sa dijabetesom, naročito dijabetesom tipa 2. Još uvek nije jasno da li dijabetes uzrokuje depresiju ili depresija uzrokuje dijabetes.

Telo osoba sa dijabetesom tipa 1 ne može samostalno da proizvodi insulin, a osobe sa dijabetesom tipa 2 moraju da regulišu nivo insulina jer njihovo telo nije u stanju da prizvede dovoljnu količinu insulina.

Dijabetes može da izazove promene raspoloženja iz minuta u minut. Mozak koristi glukozu kao izvor energije, a kada je nema dovoljno, dolazi do slabljenja kognitivnih funkcija.

"Promene nivoa šećera u krvi utiču na raspoloženje svih ljudi, a kod osoba, koje boluju od dijabetesa, te promene su znatno češće", EveryDayHealth prenosi izjavu dr Vivijen Fonseke.

Hiperglikemija (visok nivo šećera u krvi) može da smanji sposobnost koncentracije i da izazove džangrizavost.

Hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi) može da uzrokuje razdražljivost, pa čak i agresivno ponašanje.

Ukoliko patite od dijabetesa i ne znate da se nosite sa promenama raspoloženja, posavetujte se sa svojim lekarom ili terapeutom kako ne biste narušili kvalitet života.

Isto važi i za osobe koje su okružene osobama koje pate od dijabetesa. Pokušajte da im pomognete ili ih posavetujte da potraže pomoć.

[mojezdravlje.ba, 23.05.2012.]