Brifing za novinare o epidemiji dijabetesa

Zaječar, 24. maj 2012. godine

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Čak 8% stanovništva Srbije boluje od dijabetesa
Ulaganje u prevenciju, ranu dijagnostiku i adekvatnu terapiju dijabetesa sprečava komplikacije, čuva život i dovodi do ušteda i obolelima i društvu!

zaječar konf 

Danas u Srbiji 8% stanovništva, ili 630 000 ljudi, boluje od dijabetesa. Čak polovina od tog broja ne zna da ima ovu bolest. Istraživanja pokazuju da će se broj obolelih u narednim decenijama povećati na preko 9.5 procenata.

Prim dr Miodrag Đorđević, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, istakao je da je u toku epidemija hroničnih nezaraznih oboljenja, pa i dijabetesa, i da je to problem koji se od skora tiče i zdravstva i društva u celini. ’’Dijabetes se može ograničiti samo koordinisanim aktivnostima zdravstvene službe, udruženja osoba sa dijabetesom, lokalne samouprave i zdravstvenom politikom u celini. Dijabetes nije dovoljno samo dobro lečiti, potrebno je naći one koji su u riziku da dobiju dijabetes i stimulisati ih da zdravo žive. Edukacija o principima zdravog života i omogućavanje mesta za bavljenje fizičkim aktivnostima izuzetno je važno za osobe sa dijabetesom, ali i za sve građane. U Zaječaru su volonteri Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti 2010. godine edukovali o dijabetesu i zdravom stilu života sve učenike nižih razreda osnovnih škola i uz njihovu pomoć uradili istraživanje koje je pokazalo da 7,25% građana Zaječara leči dijabetes, 7,57% nema dijabetes u visokom riziku, a čak 17,65% je u umerenom rizku za nastanak dijabetesa. S tim u vezi, udrženje u Zaječaru već 6 godina obučava volontere kako da edukuju građane i osobe sa dijabetesom o zdravom stilu života, a ove godine će u Gamzigradskoj Banji od 29. maja do 3. juna biti organizovan i edukativni kamp za volontere sa dijabeteom iz cele Srbije’’.

Nadica Radenković, pomoćnik gradonačelnika i predstavnik, Boška Ničića, gradonačelnika Zaječara, naglasila je da dijabetes najviše pogađa radno aktivno stanovništvo: „Neophodno je podići nivo svesti kod građana o tome kako da ne obole od dijabetesa. U prevenciji dijabetesa velika je uloga i lokalne samoprave – poboljšanjem uslova za fizičku aktivnost, povećava se i broj onih koji zdravo žive. Zaječar je poslednjih godina mnogo učino da se naprave staze za šetnju, rekreativnu vožnju bicikla i za rekreativni i vrhunski sport koji je svakako inspiracija mladima da počnu da se bave sportom. Pre nekoliko godina napravljen je sportski centar na Popovoj plaži koji je gotovo celog dana pun, a mnogi građani ga koriste za rekreativnu šetnju ili džoging. Redovno se održava i park šuma Kraljevica, a ski staza i klizalište su manje od kilometra udaljeni od centra grada. Tokom poslednje godine napravljana je spotska hala u Kotlujevcu i nekoliko balon sala u selima pored Zaječara. Balon salom je pokriven gradski bazen i sada je njegovo korišćenje produženo na celu godinu.’’

Dr Ljubiša Đorđević, direktor regionalne filijale Fonda za zdravstveno osiguranje, ukazao je na značaj preventivnih mera, pre svega adekvatne ishrane, redovnih fizičkih aktivnosti kao i redovnih kontrola nivoa šećera u krvi. „Dijabetes se može sprečiti. Osobe koje su obolele mogu da izbegnu komplikacije bolesti dobrom regulacijom i dnevnom kontrolom nivoa šećera u krvi i vođenjem zdravog života uprkos dijabetesu“. On je još dodao da bi ograničena sredstva koja postoje za brigu o zdravlju građana trebalo efikasnije upotrebiti – odložiti dijabetes edukovanjem građana koji su u riziku, zdravim stilom života i pravovremenom terapijom usporiti tok bolesti i odložiti komplikacije onima koji dijabetes dobiju, a kada se jave, komplikacije dijabetesa što pre dijagnostikovati i lečiti. Na taj način se i poboljšava kvalitet života pacijenata i štedi novac.’’

zaječar konf3 zaječar konf2

“Lečenje osobe kojoj je na vreme dijagnostikovan dijabetes i kod koje je odmah započeto lečenje u cilju sprečavanja komplikacija dijabetesa, može da košta deset puta manje i društvo i obolelog. Kod obolelih koji se ne leče, javljaju se teške komplikacije kao što su bolesti srca, slepilo, oštećenje bubrega, čime se drastično umanjuje kvalitet života, a trošak lečenja povećava“, zaključio je Dr Miodrag Đorđević.

Uprkos rastućem trendu i sve većim troškovima lečenja, dijabetesu se često ne pridaje pažnja koju zaslužuje. Delimično i zbog toga što mnoge osobe koje imaju dijabetes nisu ni svesne da ga imaju i ne traže pomoć za ono što smatraju nevažnim simptomima, sve dok se ne ustale tokom višegodišnjeg perioda. Dijabetes se često ne beleži kao uzrok smrti u slučajevima gde je glavni uzrok smrti bila jedna od tipičnih komplikacija dijabetesa kao što su srčani udar, moždani udar ili oštećenja bubrega.