Akcija besplatnog merenja nivoa šećera u krvi

U Srbiji više od 630.000 ljudi boluje od dijabetesa, a čak polovina od tog broja ne zna da je obolela!

3243480-blood-sugar-test

Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda "Plavi krug" i Dijabetološki savez Srbije u petak, 27. aprila, u prizemlju TC Delta City, u Beogradu, u intervalu od 16 do 20h, sprovešće akciju besplatnog merenja nivoa šećera u krvi i procene rizika za nastanak dijabetesa tipa 2.

Dijabetološki savez Srbije u narednom periodu najavio je akcije besplatnog merenja nivoa šećera u još pet gradova u Srbiji, kako bi se ukazalo na značaj prevencije i ranog otkrivanja ove podmukle bolesti.

Zašto ulaganje u prevenciju, ranu dijagnostiku i adekvatnu terapiju dijabetesa sprečava komplikacije, čuva život obolelima, a državi štedi novac?

Lečenje osobe kojoj je na vreme dijagnostikovan dijabetes i kod koje je odmah započeto lečenje u cilju sprečavanja komplikacija, može da košta nekoliko desetina puta manje i društvo i obolelog. Kod obolelih koji se ne leče, javljaju se teške komplikacije kao što su bolesti srca, slepilo, oštećenje bubrega, amputacije, čime se drastično umanjuje kvalitet života, a trošak lečenja povećava.

* * *

Trenutno se u Kopenhagenu održava Evropski forum lidera u dijabetesu, upravo sa ciljem da se poboljša pristup upravljanja dijabetesom. Forumu prisustvuje više od 700 učesnika koji razgovaju o prevenciji, ranom otkrivanju dijabetesa kao i o poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite u Evropi.

ArVoqnhCQAA-d_p

ArT6WjMCEAAe_WW

Naši predstavnici tamo su dr Miodrag Đorđević i Damjan Damnjanović.