Vitamin D nezamenljiv i neophodan

Jedini vitamin koji se u našem organizmu stvara kada se izlažemo sunčevim zracima, pa ga zovu i “vitaminom sunca”. Ipak, treba pratiti nivo UV zračenja, naglašava za Život Plus kardiolog dr Mila Živojinović-Đondović.

Foto Thinkstock Sunce blagotvorno deluje na naše zdravlje

Vitamin D jedini je vitamin koji se u našem organizmu stvara kada se izlažemo sunčevim zracima, pa ga zovu i “vitaminom sunca”.

Neophodan je za pravilan razvoj kostiju i zuba jer održava ravnotežu kalcijuma i fosfora, veoma važnih minerala bez kojih ne bi bilo života. Njegov nedostatak može da prouzrokuje rahitis, bolest koja, osim promena na kostima i zubima, uzrokuje i čitav niz drugih zdravstvenih problema, pre svega vezanih za imunitet.

Polovina čovečanstva pati od nedostatka vitamina D, što povećava rizik od hroničnih bolesti. Taj rizik se sve više povećava jer i sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, upozoravaju naučnici. S druge strane, preporučuje se sakrivanje od sunca, iako je ono za većinu ljudi jedini izvor vitamina D. Kako onda da uzimamo vitamin D i da se istovremeno zaštitimo od sunca?

– Jedan od vodećih uzročnika nedostatka vitamina D jeste nedovoljna izloženost suncu. Nizak nivo vitamina D kao rezultat neadekvatne ishrane, slabe izloženosti suncu ili sve više korišćenje zaštitnih krema i sakrivanje od sunca, znatno povećava rizik od raznih vrsta bolesti. Sunce je izvor života, što znači da blagotvorno deluje na naše zdravlje, pa je tako jutarnje i popodnevno sunčanje bez mnogo zaštitnih faktora neophodno u prevenciji najrazličitijih bolesti, pa čak i karcinoma. Već je poznato da se ne treba direktno izlagati suncu u periodu od 12 do 15 časova, a neki naučnici smatraju od 11 do 17 časova. Naravno, treba pratiti nivo UV zračenja, naglašava kardiolog dr Mila Živojinović-Đondović.

Odbrambene sposobnosti organizma ne mogu se aktivirati bez vitamina D, on pomaže da se imunološki sistem ublaži, tj. da ne “podivlja”, što inače može dovesti do autoimunoloških bolesti kada telo napada vlastite ćelije i organe. “Vitamin sunca” jedna je od najmoćnijih isceljujućih supstanci koju naše telo pravi potpuno besplatno. Nema opasnosti od stvaranja njegovog viška u telu, a možemo ga takođe unositi i hranom – pojašnjava dr Đondović i ukazuje u kojoj hrani ima ovog dragocenog vitamina.

– Vitamina D najviše ima u masnoj ribi, ribljim uljima, ribljoj jetri, mleku i mlečnim proizvodima, pečurkama i kvascu,džigerici i govedini, jajima, žitaricama… “Vitamin sunca” takođe reguliše lučenja insulina, pa je zato neophodan u lečenju dijabetesa. I dodaci ishrani koji ga sadrže, tzv. suplementi, veoma su važni za zdravlje. Deca koja u najranijem uzrastu nemaju dovoljno vitamina D pokazuju u detinjstvu naglašeniju sklonost infekcijama, a kasnije nekim autoimunim, pa i malignim oboljenjima.

Pored toga što aktivira naš imunološki sistem, vitamin D reguliše rast ćelija i hormonsku ravnotežu.Veliki broj bolesti kao, na primer, rak, dijabetes, multipla skleroza, depresija, neplodnost mogu biti prouzrokovane nedostatkom vitamina D, ističe dr Mila Živojinović-Đondović.

– Rahitis, bolest koja je bila iskorenjena, poslednjih godina ponovo ulazi na velika vrata. Do toga su doveli prevelika upotreba krema za zaštitu od sunca, nedovoljno izlaganje sunčevoj svetlosti, odnosno sedenje dece pored kompjutera i nedovoljan unos vitamina D hranom.

Zato, sunčajte se, ali pametno, i napravite mala skladišta “vitamina sunca“ za hladne dane.

BEZ NJEGA NEMA ŽIVOTA

Vitamin D formira se u koži pod uticajem sunčevog zračenja, odnosno koža proizvodi vitamin D da bi se zaštitila od UV zračenja. Neophodno je izlaganje suncu minimum tri puta po 15 minuta dnevno, bez krema sa zaštitnim faktorom, a neki naučnici čak preporučuju izlaganje suncu 10 minuta kada je sunce najjače. Pojava depresije kod naroda koji žive u zemljama gde je malo sunčanih dana, dijabetesa i mnogih hroničnih bolesti, među kojima je najrasprostranjenija osteoporoza, govori koliko je važno biti izložen suncu. Ali, mora se naći prava mera, jer smo u zaštiti od štetnih uticaja sunca i njegovih posledica, pre svega karcinoma kože, zaboravili na druge stvari i, “zahvaljujući” tome, dobili mnoge druge bolesti – tvrdi dr Mila Živojinović-Đondović.

[novosti.rs, 27.06.2011.]