Šećer je štetan jer menja ljudski metabolizam

Fruktoza, glavni sastojak šećera, putem krvi ulazi u stanice u telu i menja način funkcioniranja našeg metabolizma, otkrila je nova studija sa Univerziteta Kolorado.

Tako preteran unos šećera i zaslađenih namirnica utiče na porast broja srčanih oboljenja, visok pritisak i dijabetes te je izvor tzv. praznih kalorija.

Šećer kao i sirup od fruktoze u prehrani imaju velike posledice na ljudsko zdravlje – tvrdi dr Ričard Džonson, autor knjige "The Sugar Fix: The High-Fructose Fallout That Is Making You Fat and Sick".

Mutacija koje se dogodila na ljudskim genima pre 15-ak milona godina mogla bi objasniti zašto se danas debljamo, veruju stručnjaci. Istraživanje se usmerilo na tu mutaciju i kako se naša tela nose s mokraćnom kiselinom, biološkim produktom metabolizma nakon prerade hrane. Otkrili su da mokraćna kiselina deluje na stanice povećavajući njihovu masnoću te tako utiče na proces debljanja.

Druga su istraživanja pokazala da se snižavanjem nivoa mokraćne kiseline istovremeno i snižava krvni pritisak. Šećer je, poput alkohola, supstanca koja može stvoriti telesnu zavisnost te lekari preporučuju smanjenje dnevnih doza šećera kako bi se popravilo opšte zdravlje organizma.

Razlog štetnog uticaja šećera na organizam ima svoje evolucijske korene, smatraju naučnici. Pre mnogo miliona godina naši su preci razvili mutacije na genima zbog kojih su mogli stvarati masne naslage pomoću fruktoze iz voća. U to je vreme ta mutacija bila izuzetno korisna, jer su tako mogli preživeti vremena bez hrane.

[ 24sata.hr , 20.01.2011.]