Reparacija nerava kod osoba sa dijabetesom

foot_massage2

Osećaj bolnog peckanje, žarenja, ukočenost u šakama i stopalima su posledice velikog oštećenja nerava. Oko dvadeset odsto osoba sa dijabetesom iskusi ove simptome, poznate kao neuropatija, što može ponekad da dovede do infekcije i amputacije prstiju šaka i stopala pa čak potkolenice I ruku. Međutim, u nedavnoj studiji predstavljeno je da krvni sudovi i ćelije krvi imaju ključnu ulogu u popravljanju oštećenih nerava kod dijabetesne neuropatije.

Trenutni tretmani za neuropatiju kod osoba sa dijabetesom se fokusiraju na olakšavanje bolnih simptoma ali se ne bave uzrokom i načinom da se oporave oštećeni nervi. Istraživanja su pokazala da se dugi produžeci nervnih ćelija regenerišu sporije kod osoba sa dijabetesom. Dr Michael Polydefkis, vanredni profesor neurologije sa “Johns Hopkins University School of Medicine” i profesor neurologije dr Gigi Ebenezer i njihove kolege su u potrazi za razlozima za ovaj spori proces regeneracije.
U njihovoj studiji , oni regrutuju deset pacijenata sa dijabetesnom neuropatijom i deset zdravih ljudi sličnih godina. Uzeli su uzorak kože sa butine svakog od pacijenta. Nekoliko meseci kasnije, oni su uzeli nešto veći uzorak kože sa istog mesta da vide kako nervi, krvni sudovi i vrsta nervnih ćelija , pod nazivom Švanove ćelije, ponovo rastu.
Kod obe grupe pacijenata, rezultati pokazuju da se na oštećenom delu kože prvo razvijaju krvni sudovi, zatim Švanove ćelije a na kraju dugi produžeci nerava koji nove krvne sudove koriste kao skele za svoje formiranje. Ceo proces, međutim , se odigrava usporeno kod pacijenata sa neuropatijom.

Polydefkis je naveo: " Naši rezultati sugerišu da su regenerativne abnormalnosti povezane sa dijabetesom široko rasprostranjene. One ne utiču samo na nerve već I na razvoj krvnih sudova I proliferaciju Švanovih ćelija."
On je rekao da bi ovi nalazi objašnjavaju zašto problemi sa krvnim sudovima, kao što su srčani udar i šlog, često prate dijabetes. Ovi nalazi bi mogli da obezbede potencijalno nove ciljeve za lečenje neuropatije i drugih vaskularnih problema. Aktiviranjem rasta krvnih sudova i Švanovih ćelija, naučnici mogu da ubrzaju regeneraciju i uspešnu reparaciju oštećenih nerava i krvnih sudova.

[lekar.info, Johns Hopkins Medicine, 25.06.2011.]