Pravo na poštovanje pacijentovog vremena – novo pravo u srpskom zakonodavstvu

Beograd (05.avgust, 2011.) – Novo pravo u srpskom zdravstvenom zakonodavstvu, pravo na poštovanje pacijentovog vremena, koje je, na inicijativu Udruženja Klub „Zdravlje“ nedavnim izmenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju, postalo sastavni deo zdravstvenog zakonodavstva, značajan je korak u pravcu uvažavanja prava pacijenata, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju je u Press centru Udruženja novinara Srbije organizovala redakcija web portala „Zdravoskop“.

Urednik portala Zorica Marković ocenila je da je nepoštovanje vremena pacijenta generisalo problem sa listama čekanja, ali i korupciju koja je jedan od najvećih problema srpskog zdravstva. Pravo na poštovanje pacijentovog vremena definisano je tačkom 7. Evropske povelje o pravima pacijenata, za čiju ratifikaciju se Udruženje Klub „Zdravlje“ zalaže od svog osnivanja 2006. godine, kao i za donošenje Zakona o zaštiti prava pacijenata koji Srbija, nažalost, još uvek nema.

Otvorena vrata za dijalog

Marković je naglasila da je ovo prvi put da je jedan zakon izmenjen i dopunjen na inicijativu jedne nevladine organizacije i izrazila zadovoljstvo što je MInistarstvo zdravlja otvorilo vrata za dijalog sa nevladiniom sektorom. Podsetila je i da je zaslugom pomoćnice ministra zdravlja za organizaciju zdravstvene službe, dr Dubravke Šaranović, značaj ovog prava za pacijente prepoznat i prihvaćen od strane ministra i njegovog stručnog tima, pa ej tako ipostao deo novog zakona. Naravno, dodala je Marković: „naš krajni cilj je usvajanje zakona o pravima pacijenata i na tom putu ovo je korak u dobrom pravcu“. 

Stela Prgomelja iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug“ podsetila je da pacijenti koji imaju dijabetes u proseku godišnje izgube 20 dana čekajući i zakazujući preglede, kao i da se, trenutno, pregled kod endokrinologa u KCS zakazuje za novembar ove godine. Ona je takođe pozdravila uvođenje novog prava u zdravstveno zakonodavstvo i izrazila nadu da će se ono i primenjivati, da neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Prof. dr Višeslav Hadžitanović, predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije, ukazao je da pravo na izbor lekara i dalje nije prepoznato u srpskom zakonodavstvu, jer pacijenti ne mogu da se pod istim uslovima leče u privatnom kao i u državnom sektoru, ali je i istakao da se pacijentovo vreme u privatnom sektoru, gde liste čekanja ne postoje, oduvek poštuje. Kao rešenje za preduge liste čekanja, on je ponudio Ministarstvu zdravlja da se građani leče na teret RZZO i u privatnom sektoru , za samo jedan euro! Privatni sektor raspolaže za značajnim tehničkim potencijalima koji nisu iskorišćeni, a trenutno, prema istraživanju sajta „Zdravoskop“ 95 odsto građana se izjasnilo da bi se pod istim uslovima lečilo u privatnom , kao u državnom sektoru da za to postoje zakonske mogućnosti.

[zdravoskop.rs, 05.08.2011.]