Mesne prerađevine znatno povećavaju rizik od dijabetesa

Dva šnita slanine, jedan hot dog ili porcija drugih prerađevina crvenog mesa svakog dana, znatno povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, poručuju američki stručnjaci iz Harvardske škole za javno zdravlje.

Oni su utvrdili da konzumiranje 50 grama prerađenog crvenog mesa dnevno povećava rizik od šećerne bolesti  za 51 odsto, dok svakodnevno jedenje 100 grama neprerađenog crvenog mesa povećava rizik od te bolesti za 19 odsto, prenosi AFP.

Rizik se smanjuje ukoliko se crveno meso zameni belim ili orašastim plodovima, mlečnim proizvodima s malo masnoće ili proteinima iz integralnih žitarica.

Do ovakvih zaključaka se došlo analizom upitnika jedne velike studije, u kojoj je učestvovalo više od 200.000 američkih medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika, koji su praćeni između 14 i 28 godina.

Osim toga, podaci do kojih je došao harvardski tim su upoređeni sa rezultatima nekih drugih istraživanja, kojima su bile obuhvaćene još 442.000 osoba.

Od dijabetesa boluje gotovo 350 miliona odraslih širom sveta, a u SAD preko 11 odsto starijih od 20 godina, ili 25,6 miliona ljudi,  pati od tog oboljenja, podaci su američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dijabetes tipa 2 je hronična bolest, kod koje se javlja povišen nivo šećera u krvi. Često je izazvan gojaznošću, manjkom fizičke aktivnosti i nezdravim navikama u ishrani.

[agencije, 11.08.2011.]