Bez vežbe nema mršavljenja

pic

Ne mogu svi imati isti pristup mršavljenju jer svaki organizam ima specifične potrebe. Važno je znati da naglo mršavljenje nije dobar izbor i da natpisi poput „Smršaćete 7 kilograma za nedelju dana“ nemaju smisla. Naprotiv, na taj način telo doživljava veliki stres pa se služi raznim načinima kako bi zadržalo postojeće stanje.

Jo-jo efekat

Kod naglog mršavljenja takođe je poznat „jo-jo efekat“ – zapravo se u vrlo kratkom vremenu vrate kilogrami izgubljeni naglim mršavljenjem. Zdravim mršavljenjem smatra se gubitak od pola kilograma za nedelju dana, osim tokom intenzivnog treniranja kada je normalno izgubiti 1 kilogram nedeljno. Tokom dijete važno je da smanjite veličinu obroka, ali pri tom treba da pazite da je ishrana uravnotežena, što znači pet porcija voća i povrća dnevno, konzumiranje integralnih žitarica, belog mesa… Muškarcima se preporučuje unos 1.200 do 1.500 kcal, a ženama 1.000 do 1.200 kcal. Svakako bi trebalo da izbegavate poslastice i vrlo masne namirnice jer će vam trud biti uzaludan ako ih ne izbacite iz ishrane.

Pijte vodu!

Vrlo je važno da konzumirate što veće količine vode, a osobe koje gube kilograme nikako ne bi smele da dospeju u stanje dehidracije. Dakle, ne čekajte da se pojavi jaka žeđ. Pijenje vode preporučuje se i kod pojave gladi jer je primećeno da se tako smanuje unos hrane. Uspešno se mršavi samo kombinacijom redukcijske ishrane i pojačanom fizičkom aktivnošću. Izvrstan izbor je svakodnevno hodanje najmanje pola sata, i to bržim korakom. Mišići sagorevaju energiju, odnosno troše nataložene masne naslage, a ako se ne „koriste“, odnosno ako se osoba ne bavi fizičkom aktivnošću, neće postići uspeh u mršavljenju.
Katarina Dujmović, nutricionista

Izvor: Lisa