Koma može biti namerno izazvana kod tinejdžera

Koma može biti namerno izazvana kod tinejdžera sa dijabetesom
"DiabetaNet" 04.03.2006.g. (Radio Akcija 99.3 MHz)
 
Medu osobama sa dijabetesom koje primaju insulin, postoji opasnost da previše insulina može sniziti šecer u krvi toliko da dovede do ozbiljnih posledica. Iako su ovakve pojave retke, u nekim slucajevima mogu biti namerno izazvane.
Kako navode francuski naucnici, ponavljajuce epizode tzv. hipoglikemijske kome medu tinejdžerima mogu znaciti da oni namerno sebi daju vecu kolicinu insulina. Od 1990. godine St. Vincent de Paul Hospital u Parizu israživala je 322 slucaja hipoglikemijske kome kod 149 mladih  sa DM tip 1.
Prema izveštajima ove bolnice, 19 osoba je imalo veoma neobicno ponavljanje kome. 16-oro njih (15 devojcica i 1 decak) je tokom ove studije priznalo da namerno sebi daje više insulina. Sedmoro njih je reklo da su želeli da tako izvrše samoubistvo. Petoro njih je izjavilo da imaju velike probleme u porodici, ukljucujuci incest, tajni abortus ili alkoholizam. Drugih petoro je izjavilo da su sebi ubrizgavali vece doze insulina jer su morali da ispune stroge zahteve roditelja, kao što je održavanje što niže glikemije zbog straha od slepila. Ostalih cetvoro je sebi davalo vecu dozu insulina da bi maskirali periode u kojima su preskakali svoje redovne doze.

.

Leave a Reply