Protest pacijenata na dijalizi

Pacijenti na dijalizi protestuju zbog odluke Fonda kojom je ukinuto pravo da se dijaliziraju u privatnoj ustanovi zbog nedostatka mesta u državnim.

Mnogi od njih sada na dijalizu moraju da putuju u drugi grad što im teško narušava kvalitet života i pogoršava već loše zdravstveno stanje.

Pacijenti na dijalizi koji su se obratili kući B92, tvrde da su bez konsultacija i bez uvida u njihovo zdravstveno stanje iz Fonda za zdravsteno osiguranje dobili nalog o premeštaju u Centar za dijalizu u Lazarevcu.

Cvetana Stanković kaže da se pripremala za transplantaciju i nadala boljem sutra.
"Međutim preko noći sam dobila telegram i naprasno me prebacuju za Lazarevac, gde ja, gde mi pada teško i putovanje. Gubim ceo dan i u prevozu i na dijalizi, nemam vremena za pripreme za transplantaciju. Ja sam očekivala bolje sutra i naporno mi je to toliko da neznam više šta da kažem", kaže Stankovićeva.
Živku Anđelković prebaciju iz centra u centar. Sada mora da putuje u Lazarevac, a vožnju kolima ne podnosi jer svaki put teško povraća. Tokom protekla dva meseca onemoćala je toliko da moraju da je vode i teško govori.

"Moja žena je isla na dijalizu tri meseca u Urgentnu centar na hitnu dijalizu. Tamo je ona dva puta padala. Nisu imali sestre medicinske da je vode na pregledi pa sam ja morao da idem tamo do 1 do 2 noću. U urgentni centar doktori su mi rekli da nemaju mesto za moju ženu na dijalizu….Pa su me poslali u Nemanjinu na prvom spratu kod načalnika. Taj načalnik me je slao od bolnice do bolnice da ja tražim mesto ", kaže Mihajlo Nikolovksi, muž Živke Anđelković.

Pacijenti tvrde i da je u državnim ustanovama lošiji kvalitet tretmana, da se na lekovima štedi a vitaminski preparati uskraćuju pacijentu. Zdravstveno stanje Milutiina Jankovica drastićno se pogoršalo, tvrdi njegova supruga, od trenutka prebacivanja na dijalizu u VMA.

"On je izgubio potpuno snagu, njemu je jako pala krvna slika, on ne moze da hoda…On nije primao adekvatnu terapiju, nije primao gvozđe koje je bitno za njihovu krvnu sliku koja je inače niska, nije primao rekormon u dovoljnoj dozi. Ja za sve sto sam kazala ja imam papire ovde. Pa molim vas to je cčovek koji je plaćao socijalno 40 godina pa jel on treba u 80-toj godini ovako da se muči", kažeBožana Janković, supruga Milutina Jankovića.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da se radi o racionalizaciji
"Mi nikome nismo ukinuli pravo. Ni slučajno. Mi samo to pravo tražimo da naš pacijent ostvari u ustanovi u planu mreže pred kojim smo mi i pred zakonom obavezni da prvo ugovorimo zdravstvenu zaštitu", kaže Stanika Žunić, direktor sektora za ugovaranje.

Kako će se dalje rešavati pitanje pacijenata na dijalizi, gledajte u emisiji Puls nacije u nedelju ujutro u 10 i 10.

[B92.ne, 28.04.2012.]