Pomozite svom srcu kašikom jabukovog sirćeta

Ako tražite način kako povisiti nivo dobrog holesterola, ne morate dalje tragati od osnovne kuhinjske namirnice – jabukovog sirćeta

Američki stručnjaci tvrde kako konzumacija jabukovog sirćeta može poboljšati stanje vašeg holesterola za samo osam nedelja i namerili su se na dokazivanje ove hipoteze kliničkim istraživanjem.

U svoju su studiju uključili 120 osoba, od kojih će polovina uzimati jabukovo sirće svaki dan, dok će druga polovina konzumirati placebo rastvor kroz razdoblje od osam nedelja. Istraživači Univerziteta Minnesota smatraju kako će se nivo dobrog holesterola (HDL-a) povisiti te tako zaštititi srce ispitanika.

Jabukovo sirće se tradicionalno proizvodi od sveže istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju gljivice kvasca i šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u sirćetnu kiselinu, a sirće se može napraviti iz bilo kog voća.

U narodnoj se medicini koristi za tretiranje gihta, osteoporoze i artritisa, a dokazano je da snižava nivo šećera u krvi i kontroliše apetit.

Jabukovo sirće je poznata tajna vitkih osoba jer ubrzava metabolizam, koji sprečava taloženje toksina i masnoća u našem organizmu i pretvara hranjive materije u energiju. To znači da se masnoće na talože i stvaraju celulit.

Natašte popijte čašu mlake vode s jednom kašikom jabukovog sirćetaili svoju salatu začinite lakšim jabukovim sirćetom umesto onim alkoholnim. Takođe ga možete konzumirati u obliku tableta: pomaže kod problema s probavom, sadrži vlakna koja pomažu kod mršavljenja, a hranjive materije jačaju imunitet, što je posebno važno u ovo zimsko vreme kada nam prete prehlade i grip.

[ordinacija.hr , 28.01.2011.]

Leave a Reply