Domaći hleb

Sa semenkama

Potrebno je
– 230g integralnog ovsenog brašna
– 200g integralnog ražanog brašna
– 100g mekinja     
– 50g susama
– so, voda,
– 1 kašičica šećera
– 30g svežeg kvasca
– 50g lanenog semena
– 50g semena suncokreta
– 50g semena bundeve
– 50g pšeničnih klica

Priprema
Kvasac izmrviti, pomešati sa šećerom, kašikom brašna i malo mlake vode i sačekati da naraste. Smesu sipati u mešavinu brašna i semenki, dodati jednu supenu kašiku soli i oko 300g mlake vode i mesiti dok smesa ne počne da se odvaja od posude. Posudu prekriti mokrom
platnenom salvetom i ostaviti na toplom mestu da naraste. Kada testo udvodstruči svoju veličinu, premesiti ga, staviti u posudu za pečenje i ostaviti da ponovo naraste. Staviti u rernu, zagrejanu na 200oC, i peći 20 minuta. Izvaditi iz rerne, premazati polovinom umućenog belanceta i vratiti da se peče još 20 minuta. Ponovo premazati belancetom i peći još 20 minuta.
Proverite da li je hleb pečen tako što ćete donju stranu kucnuti prstima. Ukoliko ne odzvanja, vratite hleb na rešetku u rerni, okrenut donjom stranom na gore, i pecite još 5 minuta. Ohladite hleb na rešetki, prekriven suvom platnenom salvetom.

100g DOMAĆEG HLEBA sadrži
241.7 kcal
24.4g UH
12.2g P
10.6g M
13g dijetnih vlakana
Glikemijski indeks je 48

Ovako pripremljen domaći hleb sadrži upola manje ugljenih hidrata nego bilo koji kupljeni hleb, kao i izuzetno veliku količinu dijetnih vlakana koja potiču iz mekinja i semenki. Dijetna vlakna usporavaju apsorpciju razgrađenih složenih šećera iz želuca u krvotok pa, samim tim, smanjuju i skokove šećera posle obroka.

.

Leave a Reply