Čorbast pasulj sa suvim mesom

Potrebno je:
– 600g pasulja tetovca
– 230g suve dimljene juneće kobasice (ili bilo koje druge)
– 400g svinjske kolenice
– 20g peršuna (jedna veća šaka)
– 20g lista celera (jedna veća šaka)
– 100g šargarepe (2 srednje)
– 100g korena peršuna (2 manja)
– 20g belog luka (5 do 6 čenova)
– 100g soka od paradajza “TOMATINO”
– 25g ovsenog brašna (3 ravne supene kašike)
– 2,5 l vode
– so, biber, začini po ukusu

Priprema:
Pasulj tetovac potopiti u posudu sa vodom i ostaviti da prenoći. Ukoliko to niste uradili, pasulj će nabubriti i kada ga stavite u hladnu vodu, sačekate da provri i prokuvate oko jedan minut, a zatim ostavite da odstoji jedan sat.
U posudu za kuvanje staviti pasulj, suvo meso i kobasicu, naliti vodom da ogrezne, pustiti da proključa i prokuvati 2 do 3 minuta. Tu prvu vodu prosuti, naliti novu vruću vodu, dodati šargarepu, koren peršuna i beli luk, a listove peršuna I celera povezati koncem u vezicu i tako spustiti u vodu pred kraj kuvanja (po završetku kuvanja izvaditi). Ukoliko se  pasulj priprema u pretis loncu potrebno je kuvati ga 20 do 25 minuta od momenta kada počne da izlazi para, a ukoliko se priprema na tradicionalan način potrebno je najmanje jedan sat (zavisi od starosti pasulja).
Kada je kuvanje pri kraju (probati da li su zrna mekana) dodati brašno razmućeno u soku od paradajza (tako da nema grudvica) i kuvati još nekoliko minuta da se malo zgusne.
Služiti sa iseckanim komadićima kobasice i suvog mesa, ali bez kuvanog povrća, uz crni hleb.

100ml ČORBASTOG PASULJA  sa suvim mesom sadrži:
80.3     kcal
4.7g     UH
6.2g     P
4.1g     M
4.3g     dijetnih vlakana
Glikemijski indeks 24.9

Pasulj je namirnica koja obiluje dijetnim vlaknima, a sadrži i veliku količinu biljnih proteina, vitamina B, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa…

.

Leave a Reply