Kokos kocke

Potrebno je
za testo:
– 4 jaja
– 75g zaslađivača DIAMEL
– 75g (od grožđanih koštica – bez holesterola)
– 110g mleka (1.6% mm)
– 100 g ovsenog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 15g kakaoa (dve ravne supene kašike)

za fil:
– 500g mleka (1.6% mm)
– 25g ovsenog brašna
– 100g kokosovog brašna
– 60g zaslađivača DIAMEL
– 5 “Natreen” tabletica

za glazuru:
– 100g čokolade bez šećera “PIONIR”
– 20g putera ili margarina
– 25 g mleka
– 30g kokosovog brašna

Priprema:
Testo – Penasto umutiti žumanca i zaslađivač, dodati ulje, mleko i brašno sa praškom za pecivo i na kraju čvrst sneg od belanaca. Smesu podeliti na dva dela i u jednu polovinu dodati kakao. Polovinu testa sa kakaoom peći u podmazanom plehu posutom brašnom u zagrejanoj rerni dok ne bude do pola pečeno (do 5 minuta). Vruće testo premazati ohlađenim filom i preliti drugom polovinom testa bez kakaoa i vratiti u rernu. Ispeći do kraja, dok testo ne porumeni i ne počne da se odvaja od ivica pleha, ohladiti i preliti glazurom.
Fil spremiti na sledeći način: brašno razmutiti sa malo hladnog mleka, odvađenog od 0.5 litara, pa to uliti u vruće mleko (zaslađeno DIAMEL-om i “Natreen” tableticama) i kuvati oko 5 minuta na pari, a zatim dodati kokos i kuvati još oko 10 min.
Glazura se sprema tako što se izlomljena čokolada istopi sa mlekom i puterom, na tihoj vatri, i meša se dok se ne dobije glatka, gusta smesa, zatim se premaže kolač i pospe se sa kokosovim brašnom.

100g KOKOS KOCKI sadrži
225.4 kcal
22.8g UH
6.8g P
11.9g M
5.1g dijetnih vlakana
Glikemijski indeks 25.6

Bilo bi dobro da za sve kolače koristite integralno ovseno brašno zato što ima nizak glikemijski indeks (polako podiže nivo šećera u krvi), samo 26, za razliku od integralnog pšeničnog brašna koje ima GI 65, integralnog ražanog koje ima GI 64 i heljdinog koje ima GI 55!

.

Leave a Reply