Čokoladne kuglice – posne

Potrebno je:
– 300g crne čokolade  (SchneeKoppe – Bitter, sa 70% kakaoa)
– 10g sojinog mleka u prahu
– 280g oraha ili badema
– 100g keksa “Tako DIJET”
– 100g vode

Priprema:
Keks samleti ili usitniti u nekoj od seckalica i pomešati ga sa istopljenom čokoladom i sojinim mlekom razmućenim u vodi. Dodati 200g sitno iseckanih oraha ili badema (u seckalici) i ostaviti da se ohladi. Od polovine smese napraviti kuglice i staviti ih u korpice, a kuglice od druge polovine smese uvaljati u preostalih 80g oraha (sitno seckanih ili mlevenih), takođe staviti u korpice i ostaviti na hladnom mestu da se stegnu.

100g ČOKOLADNIH KUGLICA sadrži
484 kcal
28.6g UH
8.6g P
37.3g M
2.3g dijetnih vlakana.
Glikemijski indeks 32.4

Ukoliko kuglice pravite zahvatajući smesu kafenom kašičicom one će imati oko 15g (izmerite jednu) i biće taman za korpicu srednje veličine, a u tom slučaju će svaka imati 5g ugljenih hidrata, što je mnogo jednostavnije za računanje potrebnog broja jedinica insulina od mere na 100g.
Keks “Tako DIJET” sadrži malo obranog mleka u prahu, zbog čega se ove kuglice možda ne mogu smatrati posnim ali ja mislim da je ta količina zanemarljiva. Crna SchneeKoppe – Bitter čokolada ima 70% kakaoa i otprilike je isto što i obična čokolada za kuvanje od koje se prave svi posni kolači.
Ukoliko ne želite da kuglice budu posnae upotrebite Pionirovu čokoladu bez šećera pa će cena kuglica biti skoro duplo manja, ugljeni hidrati će ostati isti a kalorije, masti i proteini će biti nešto malo manjih vrednosti, kao i glikemijski indeks.

.

Leave a Reply