Prošetajte do zdravlja

Postoji lekovito sredstvo koje istovremeno smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola, normalizuje visinu šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju, smanjue rizik za infarkt srca ili mozga, pomaže održanju gustine kostiju i sprečava nastanak osteoporoze, jača mišiće i ceo koštano zglobni sistem, opušta, smanjuje nivo stresa, popravlja raspoloženje, pomaže u gubitku ili održavanju idealne telesne težine…

 walking_1795125b

Šetnja je od velike koristi za naš organizam:

  • jača mišiće i koštano-zglobni sistem
  • poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost celog organizma
  • smanjuje ili održava telesnu težinu
  • povećava kapacitet pluća i srca
  • doprinosi smanjenju stresa i napetosti
  • popravlja raspoloženje
  • poboljšava rad probavnog sistema.

Negde nam se izgubilo ono – u zdravom telu zdrav duh, i onda je malo pomalo u našoj, pretežno sedelačkoj, svakodnevici glavna fizička aktivnost postala preskakanje doručka i trka do posla. Tu je i „gomila obaveza“ planiranih i neplaniranih, vreme napolju koje „nikad nije onako kako treba“, fitness centri i teretane koji imaju termine baš kad nam nikako ne odgovara ili previsoku cenu ili… ili nas jednostavno mrzi da se pokrenemo… Pa onda boli kičma, boli glava, bole kolena, pritisak skače, holesterol skače, šećer skače, srce preskače, nedostaje nam dah, raspoloženje pada, energije nigde… Tako u krug svakog dana.

Idealno lekovito sredstvo

Postoji lekovito sredstvo koje istovremeno smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola, normalizuje visinu šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju, smanjue rizik za infarkt srca ili mozga, pomaže održanju gustine kostiju i sprečava nastanak osteoporoze, jača mišiće i ceo koštano zglobni sistem, opušta, smanjuje nivo stresa, popravlja raspoloženje, pomaže u gubitku ili održavanju idealne telesne težine… Pomaže vam da budete usklađeniji sa okolinom, vremenom, godišnjim dobima, prirodom oko vas… Kad krenete da ga upotrebljavate sigurno ćete sami otkriti i druga blagotvorna dejstva. Nema čekanja na recept, besplatan je i svima dostupan. Može se bez ikakvih problema kombinovati sa redovnom terapijom propisanom od strane lekara, a može pojačati njeno pozitivno dejstvo. Preporučuje ga Svetska zdravstvena organizacija, Ministarstva zdravlja… To je obična svakodnevna šetnja. Dostupna svima, bez zakazivanja, velikih planiranja unapred, skupe opreme… Za šetnju nema lošeg vremena, samo se odećom i obućom vremenu treba prilagoditi.

Kako šetati do zdravlja?

Nije svaka šetnja lekovita. Od izloga do izloga s noge na nogu ne daje nam rezultat koji od nje očekujemo. Ipak treba da budu ispunjeni neki uslovi. Trajanje šetnje mora biti dovoljno dugo i hod mora biti dovoljno brz da bi šetnja imala optimalan učinak. Vreme trajanja je minimalno 30-45 minuta. U početku se može krenuti i sa kraćim šetnjama i postepenim produženjem vremena do neophodnog minimuma trajanja. Što se brzine tiče, nju možemo odrediti po osećaju. Ukoliko smo u toku trajanja šetnje u stanju da vodimo povremen i neobavezan razgovor tada se nalazimo u za nas odgovarajućoj brzini hoda. Ukoliko možemo da energično diskutujemo ili pevamo tokom hoda znači da smo spori. Ukoliko ne možemo da govorimo ili teško dišemo znači da smo preterali sa intenzitetnom napora i treba usporiti.

Tehnika hoda

Treba krenuti opušteno i sa namerom da se uživa u hodu, vremenu, suncu, vetru, okolini, društvu, samoći sa svojim mislima… Pogled ne treba usmeriti u pod. Tri do četiri metra ispred sebe omogućava pravilan položaj vrata i leđa, a i daje dobar pregled kuda se ide. Ruke kod svakog koraka pokrećemo istovremeno jednu napred, drugu nazad. Ruke su opuštene, šake sa malo savijenim prstima. Brzina rada ruku prati brzinu naših koraka. Stopala usmerena pravo. Šetnja treba da je ujednačenim ritmom, koraci približno iste dužine. Disanje ujednačeno, stomak zategnut.

Krenite već danas

Ne postoji idelan momenat ili savršen dan ili najbolja oprema za šetnju. Traženjem „optimalnih“ uslova zapravo tražite izgovor da ne krenete. Danas je odličan dan da počnete da primenjujete ovaj savršen lek. Izaberite za vas prijatan deo dana, udobnu obuću i ležernu odeću. Prošetajte po keju, parku, trim stazi… sami ili u prijatnom društvu… Istuširajte se posle i sa uživanjem planirajte sledeću šetnji.

[Izvor: Magazin Pharmamedica, kodren.com]