Pregled akcija Dijabetološkog saveza Srbije

blood test

Dijabetološki savez Srbije je tokom maja i juna organizovao akcije besplatnog merenja nivoa šećera u krvi u saradnji sa članicama Saveza širom Srbije. Akcije su održane u Beogradu, Zrenjaninu, Nišu i Vranju. Volonteri udruženja, lekari i medicinske sestre edukovali su zainteresovane građane o dijabetesu i rizicima za nastanak bolesti, kao i radu udruženja i podršci koju pružaju osobama sa dijabetesom.

Dijabetes je glavni uzrok bolesti srca kod osoba mlađih od 65 godina, gubitka vida, šloga i oštećenja bubrega. Troškovi za lečenje komplikacija dijabetesa su i do deset puta veći od troškova za lečenje dijabetesa. Više od 630.000 građana Srbije ima dijabetes, a čak polovina ne zna da je obolela.

Tokom dvočasovnih akcija testirano je 273 građana svih uzrasta. Otkriveno je 16 novoobolelih od dijabetesa dok je kod 62 osobe povećan rizik od dobijanja dijabetesa. Procenat novoobolelih tokom ovih testiranja je malo manji od prosečnog broja obolelih u Srbiji – 6% novootkrivenih u odnosu na 8% populacije koja je obolela. Međutim, procenat građana kod kojih je povećan rizik od dobijanja dijabetesa iznosi skoro četvrtinu testiranih građana. Osobe kod kojih je povećan rizik za dijabetes mogu odložiti bolest regulisanjem telesne težine, zdravom ishranom i redovnim fizičkim aktivnostima.

Savez planira još akcija besplatnog merenja šećera u krvi i niz aktivnosti za jesen u susret Svetskom danu borbe protiv dijabetesa 14. novembra, kako bi doprineo rešavanju problema dijabetesa i pomogao osobama sa dijabetesom da se izbore sa svojom bolešću.

Dijabetes pogađa radno aktivno stanovništvo, i predstavlja zdravstveni, socijalni i ekonomski problem.

Ranim otkrivanjem dijabetesa, prevencijom i odgovarajućom terapijom, moguće je sprečiti i odložiti teške komplikacije nastale od dijabetesa, kao što su moždani i srčani udar, amputacija donjih ekstremiteta. Adekvatno lečenje štedi novac pacijentima, porodicama i državi.