Zanimljivosti

14. novembar – Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Za Svetski dan borbe protiv dijabetesa je Internacionalna dijabetološka federacija (IDF) izabrala 14. novembar, rođendan dr Frederika Bantinga, koji je 1921. godine otkrio insulin.


Dijabetes u svetu
Broj obolelih od šećerne bolesti se udvostručio u poslednjih deset godina dvadesetog veka. Slobodno možemo reći da je Diabetes Mellitus bolest savremenog čoveka. Procene su da dijabetičara u svetu ima više od 246 miliona. Prema nekim predviđanjima već 2025. godine broj obolelih će preći brojku od 380 miliona, što iznosi povećanje od 120% za poslednjih 30 godina. Najviše novih slučajeva bolesti se registruje u Indiji, Kini, Brazilu i SAD.


Dijabetes u našoj zemlji
U našoj zemlji se pretpostavlja da obolelih od šećerne bolesti ima preko 600.000,  od čega 90% osoba boluje od tip2 dijabetesa, a 50% i ne zna da ima dijabetes. U Beogradu se taj broj kreće oko 200.000. Dece do 18 godina obolele od dijabetesa u Srbiji ima preko 2.000.
Ova, slobodno možemo reći, epidemija dijabetesa sve više privlači pažnju lekara i šire društvene javnosti.


Mnogi poznati ljudi su bolovali ili boluju od šećerne bolesti
Teško je pobrojati i evidentirati sve čuvene ljude koji su imali neki oblik dijabetesa, ali ovde ćemo pokušati da sažmemo samo neka imena, kako bismo Vam pokazali da se sa ovom bolešću može biti uspešan. Nije uvek bilo lako dijabetičaru priznati svojoj okolini i javnosti da boluje od ove bolesti, zato što je društvo imalo i ima poteškoća u prihvatanju onih koji se malo razlikuju od zdravih. Ipak, danas znamo da dijabetičar koji redovno uzima svoju terapiju, koristi fizičku aktivnost i održava nivo glukoze na normali jeste zdrav čovek.

Da li ste znali da je osnivač McDonald's-a, Rej Kroc, dijabetičar? Takođe, malo je poznato da je najveća zvezda rock 'n' rol-a, Elvis Prisli bio dijabetičar. Dijabetes su imali ili imaju i teniseri Bili Talbert i Artur Eš, političari Nikita Hruščov, Gamal Abdul Naser, Menahem Begin, Fransoa Duvalier, Jurij Andropov, Anvar el Sadat, Josip Broz Tito, Žorž Klemanso.
Zamislite koliko bi svet bio siromašniji da dijabetičari Tomas Edison, Ernest Hemingvej, Džordž Lukas i H. Dž. Vels nisu bili u stanju da kontrolišu svoj dijabetes, a samim tim i da stvaraju.
Pevačice božanstvenog glasa Ela Fitzdžerald i Mahalija Džekson takođe su u ovom društvu. Izbockani prstići ne smetaju slavnom B.B. Kingu da svira gitaru, kao ni Hale Beri da osvaja filmske nagrade. Stiv Redgrejv, veslač iz Velike Britanije, osvajač zlatne medalje na Olimpijadi u Sidneju 2000. godine i Nikol Džonson, Miss Amerike za 1999. godinu, takođe imaju dijabetes i oni su današnji idoli mladih.


 Istraživanja su pokazala da dijabetičar u toku dana mora doneti oko 80 odluka više nego zdrav čovek.

Prema istraživanjima u SAD, 28% žena koje boluje od dijabetesa su niske stručne spreme, a njih 40% u ovoj zemlji ima godišnje prihode ispod proseka.

Žene koje svake noći hrču su duplo podložnije razvoju dijabetesa, a one koje povremeno hrču, u oko 40% slučajeva oboljevaju od ove bolesti.


Engleski naučnici su otkrili da dijabetičari koji spavaju uz upaljeno svetlo mnogo manje rizikuju da oslepe. Postoje dokazi da nedovoljno snabdevanje zenice kiseonikom može kod dijabetičara da izazove slepilo. Tu može da pomogne veštačko svetlo, to jest spavanje uz upaljenu sijalicu, jer se tako oči bolje hrane kiseonikom.

.

Leave a Reply